Grenzen verleggen met parkour & freerunning

Acrobatie, spectaculaire stunts, en geen enkele uitdaging uit de weg gaan … Dat is freerunning! Blaze Urban Academy is de enige club in Vlaanderen die beschikt over de eigen infrastructuur met alle nodige hindernissen om de sport veilig aan te leren. Je kan er trainen onder begeleiding van ervaren coaches in een uitdagende omgeving en zelfs lessen volgen. De initiatiefnemers zijn Philippe en Beau-Jay, gepassioneerd door deze extreme sporten die voor sommigen tot de verbeelding spreken en anderen wat angst inboezemen. Onnodig, die angst, zeggen ze want bij freerunning en parkour draait het om omgaan met eigen talenten en beperkingen en om het verleggen van jouw persoonlijke grenzen.

Hoe zouden jullie parkour en freerunning omschrijven want beide disciplines zijn aan elkaar verwant maar niet helemaal hetzelfde?
Philippe:
Parkour was oorspronkelijk een ontsnappingstechniek uit de Vietnamoorlog met als doel je zo vlot en efficiënt mogelijk te verplaatsen van punt A naar punt B, tegelijkertijd hindernissen nemend. De discipline vindt zijn oorsprong in Frankrijk met David Belle als één van de grondleggers. Freerunning is een vorm van parkour maar er komt meer acrobatie bij kijken. Bij freerunning is het de bedoeling om alle obstakels die je tegenkomt op een creatieve manier te gebruiken. Jezelf kunnen uiten in een omgeving zonder enige bewegingsbeperking, daar draait het om.
Beau-Jay: Het leuke eraan is dat hoe langer je met parkour en freerunning bezig bent, hoe meer mogelijkheden je ziet in de obstakels die je tegenkomt. Het zijn geen disciplines die je van het ene moment op het andere onder de knie hebt. Maar de uitdaging bestaat erin je telkens een nieuw doel te stellen en te trainen met het oog op bepaalde bewegingen. Op die manier geraak je telkens een stapje verder.

Jullie beoefenen een extreme sport die vaak wordt geassocieerd met risico’s. Is dat terecht?
Beau-Jay: Ik doe al jaren aan parkour en freerunning en op een verstuikte enkel na heb ik nog nooit een blessure gehad. Eigenlijk is het net zoals in elke andere sport. Het gaat vooral over hoe goed je je lichaam leert kennen en hoe je ermee omgaat.
Philippe: Als je zonder enige voorbereiding een salto wil doen dan hangt daar uiteraard een risico aan vast. Maar eigenlijk is het beeld dat mensen voorgeschoteld krijgen verkeerd. Als je bewegingen en stunts op een goede manier opbouwt zal je nooit onnodige risico’s nemen.

Wie kan hier allemaal lessen komen volgen?
Philippe: Iedereen vanaf 6 jaar is hier welkom maar de meeste jongeren die hier les komen volgen zijn tussen 12 en 16 jaar. Bij freerunning en parkour gaat het om een combinatie van fysieke inspanning en het mentaal overwinnen van hindernissen. Je moet het ervaren … Eens je geproefd hebt van de vrijheid die deze sport zo typeert ben je verkocht. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Cosmedics

Huid, laser en licht expertisecentrum.  Unieke samenwerking met Prohairclinic voor al je vragen over huid, lichaam en haar.

lees meer

Heytens

Op zoek naar het geknipte deco-idee? Welke stijl u ook verkiest, bij Heytens vindt u inspiratie bij de vleet. Kiezen uit het ruime aanbod stoffen en materialen, opmeten en laten plaatsen. Op naar een nieuw interieur?

lees meer

De 46

U kan er genieten van (h)eerlijke Franse en Italiaanse keuken. De gerechten worden volledig zelf bereid met verse,hoogwaardige kwaliteitsproducten. De pasta's en pizza's kunnen ook afgehaald worden.

lees meer

Elektro Van Dessel

Al vele jaren is Elektro Van Dessel verdeler van huishoudtoestellen (klein en groot), kachels en bijverwarming. Je vindt er een uitgebreide keuze, krijgt vakkundig advies en de perfecte naservice zodat je er terecht kan voor de aankoop, plaatsing en onderhoud van uw toestel.

lees meer

Speciale promoties Check het hier