Haarden, vandaag en in de toekomst

Energieprijzen swingen de pan uit, vragen over het verbruik van gashaarden blijven dan ook niet uit. Maar zijn de gashaarden wel altijd zo’n grote slokop als het op gasverbruik aankomt? En wat met de toekomst van de (open) haard? De gezelligheid en warmte van een haard in combinatie met nieuwe technologieën zorgen ervoor dat haarden hun plaats in hedendaagse woningen mogen blijven opeisen. En geef toe, een knisperend haardvuur blijft toch onweerstaanbaar!

Performante houthaarden
Voor wie niet afhankelijk wil zijn van gas en elektriciteit zijn de houthaarden nog steeds een goed alternatief. Hout is de brandstof met de langste geschiedenis en gaat al jaren mee. Ook de komende jaren valt hout niet weg te denken, het wordt immers gezien als hernieuwbare energiebron, net als wind- en waterenergie. Bij een houthaard wordt echter nog te vaak gedacht aan de open haarden van vroeger, denk maar aan de typische Leuvense stoof, terwijl er intussen heel wat geëvolueerd is en er steeds meer performante toestellen op de markt gekomen zijn die voldoen aan alle huidige normen met betrekking tot de milieuwetgeving.

En wat met gas?
Groen gas gaat een belangrijke rol krijgen in de energietransitie naar groenere alternatieven. De nieuwe types gas zoals koolstofarm en hernieuwbaar gas, in de vorm van biomethaan of waterstof, zullen het mogelijk maken om gas een centrale rol te geven in het energiesysteem van de toekomst. Ook de technologie van gashaarden blijft niet achter. Met het oog op moderne en toekomstgerichte woningbouw en de stijgende vraag naar duurzame alternatieven worden haarden ontwikkeld waarbij niet ingeboet hoeft te worden op de pure vuurbeleving en de sfeer van een houtvuur. Zo zijn er haarden die kunnen branden op laag vermogen, ideaal voor wie in de goed geïsoleerde BEN- of passief woningen toch van de gezelligheid van een gashaard wil genieten. De Faber Matrix Hybrid Fire bijvoorbeeld combineert gasvlammen en LED-licht tot een ongekend rijk vuurbeeld. LED-technologie kan een deel van de gasvlammen vervangen waarmee de warmteproductie sterk gereduceerd wordt en je ook tot 60% op het gasverbruik kan besparen. Bij heel wat haarden kan je trouwens ook kiezen voor een ECO-stand waarmee je sowieso al minder gas verbruikt.

Alternatieven
Tegelijkertijd met de bestendiging van de gas- en houthaarden is er ook een evolutie merkbaar naar alternatieve oplossingen. Voor de bio-ethanol en elektrische haarden heb je geen schouw, rookkanaal of gasleiding nodig maar wel elektriciteit. Zo kan je bij een bio-ethanol haard toch genieten van echt vuur en ook aan de moderne elektrische haarden werd de laatste jaren danig gesleuteld zodat ze over een zeer levendig vuurbeeld beschikken.

Alle info op
www.zuinigstoken.be

Ontdek hier ook enkele concrete cases rond energieverbruik

Heist-op-den-Berg
Mechelsesteenweg 46
T 015 24 60 33
info@dbhaarden.be

Lille
Achterstenhoek 24
T 014 81 12 20
lille@dbhaarden.be

www.dbhaarden.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Bergstraatcomité

In de Bergstraat moet het aangenaam winkelen, wandelen en ontspannen zijn! Het Bergstraatcomité zorgt voor een mooie en levendige straat waar het fijn vertoeven is.

lees meer

Anna-Mit

Ontbijt- en lunchbar

lees meer

Café 't Pleintje

Bij Café 't Pleintje geniet je het hele jaar door van gezelligheid! Boven kan je ook een feestzaaltje huren, ideaal voor een verjaardagsfeestje, receptie of vergadering.

lees meer

Heytens

Op zoek naar het geknipte deco-idee? Welke stijl u ook verkiest, bij Heytens vindt u inspiratie bij de vleet. Kiezen uit het ruime aanbod stoffen en materialen, opmeten en laten plaatsen. Op naar een nieuw interieur?

lees meer

Speciale promoties Check het hier