Vermijd huidirritatie door mondmaskers

Een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen corona is de mondmaskerplicht in winkels, op drukke plaatsen of op momenten waarop de afstandsregel niet gerespecteerd kan worden. Op 1 september gaan alle scholen weer open, ook leerlingen van het middelbaar onderwijs zullen dan een hele dag mondkapjes moeten dragen. Spijtig genoeg heeft deze maatregel ook gevolgen voor onze huid. Steeds meer mensen klagen over huidirritaties, acne en rode vlekken in het gezicht.

Hoe komt het dat mensen nu zo veel last hebben van huidproblemen?
Nancy:
Er zijn verschillende huidcondities die de kop opsteken door de huidige corona-crisis. Zo is er alvast de stressfactor die een trigger kan zijn voor rosacea of eczeem. Tijdens de zomer kan het zweet onder het masker warmte-uitslag uitlokken. Daarnaast kan het langdurig dragen van een mondmasker maskne veroorzaken.

Maskne?
Nancy:
Maskne is een term die in het leven is geroepen door de enorme toename van acne in het onderste deel van het aangezicht. Deze wordt veroorzaakt door het mondmasker, vandaar de term ‘mask – acne’ of kortweg maskne.

Is dat hetzelfde als gewone acne?
Nancy:
Neen, gewone acne kent doorgaans een hormonale oorzaak. Maskne ontstaat door de wrijving van stof op de huid. De wrijving geeft irritatie, de poriën raken  geïrriteerd en er ontstaan minuscule wondjes die ontsteken en uitgroeien tot puistjes. Deze vorm van acne wordt acne mechanica genoemd.

Is dit een compleet nieuwe  aandoening?
Nancy:
Gezondheidsmedewerkers kennen dit probleem al veel langer. Zij moesten voordien ook vaak een hele dag een masker dragen. Daarnaast was acne mechanica ook aanwezig onder sporters. Weliswaar niet omwille van een mondmasker, maar renners en lopers kennen het langdurig schuren van stof op de huid maar al te goed.

Hoe herken je het verschil met gewone acne.
Nancy:
Je merkt het vooral door de plaats waar de puistjes zich bevinden. Hormonale acne of jeugdpuistjes komen vooral voor op het voorhoofd, de neus, de kin en vaak ook  op de rest van het lichaam. Wanneer je veelvuldig en langdurig een masker draagt en de puistjes bevinden zich enkel op de onderkant van het gezicht, dan is de kans groot  dat het om maskne gaat.

Wat kan je er aan doen?
Nancy:
Zorg voor een goede gezichtshygiëne. Vermijd scrubben want dat kan nog meer wondjes veroorzaken. Exfolieer liever met milde fruitzuren (AHA’s en BHA’s),  hydrateer en gebruik zeker geen al te vette crèmes die de huid verstoppen. En hoewel je halve gezicht verstopt zit achter een masker, is dat zeker geen reden om  zonnebescherming achterwege te laten. Je kan wel wat zuiniger zijn met make-up. Draag ook elke dag een proper gezichtsmasker. Je kan wegwerpmaskers gebruiken, of je  kan ook zorgen voor enkele katoenen maskers om af te wisselen. Gebruik hiervoor liefst een antiallergeen wasmiddel. Als je maskne zeer ernstig is, raadpleeg dan een arts.

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Paul De Preter

Keiharde kwaliteit is de specialiteit van Paul De Preter. In hem vindt u de ideale partner voor al uw realisaties met vloeren, wandtegels, badkamerrenovaties, natuursteen, enz...    

lees meer

Maris Natuursteen

Enorme voorraad - Snelle levering - Scherpe prijzen - Eigen vakkundige plaatsingsdienst

lees meer

Skinfit

Hoogkwalitatieve sportkleding. Geweldige natuurbelevenissen en intensieve lichaamservaring inspireerden dit hoogkwalitatieve merk om de perfecte functionele kleding te vervaardigen zodat het aangenaam sporten en bewegen is in de vrije natuur.

lees meer

De Studio

Of je je nu goed in je vel wil voelen, gewoon aan je conditie of figuur wil werken of je wil voorbereiden op een sportprestatie. Bij De Studio ben je op de juiste plaats. Tijdens de individuele workout sessies en groepssessies ga je steeds terug naar de basis op zoek naar meer fysieke, mentale en emotionele energie.

lees meer

Speciale promoties Check het hier