Nieuws uit de regio

25-06-2024 - Booischot

Wat groeit er in mijne hof?

Het laatste weekend van juni is het traditioneel ‘Open Tuinen’ van de Landelijke Gilden.  Een bijzondere tuin die op  zaterdag 29 en zondag 30 juni toegankelijk is, is de tuin van Marcel en Roza Van Loock – Leys. Bij zijn pensionering liet de voormalige kippenboer zijn tuin ontwerpen door architect Raf Peeters uit Herenthout. Ondanks zijn 85 jaar (volgende maand 86!) zit Marcel nog elke voormiddag in de prachtige Engelse rozentuin naast de Molenbeek aan de Peersdonkendreef 16 te Booischot.

De tuin verandert met de seizoenen

“De rozen zijn dit jaar veel vroeger als andere jaren”, beginnen Marcel en Roza hun verhaal. “Door de bijzondere weersomstandigheden is de eerste bloei al bijna voorbij. Gelukkig staan de hortensia’s er schitterend bij, ondanks dat één enkele vriesnacht in het voorjaar bij sommige hortensia-soorten schade had aangericht. In de loop der jaren is er heel wat veranderd, maar de basis is gebleven met verschillende aparte tuinkamers. Alleen zijn de bomen die we destijds een duim dik geplant hebben, ondertussen al flink uit de kluiten gewassen”.

Elke dag aan ’t werk in de tuin

“Voor mij is dit geen werk maar een hobby”, vertelt de enthousiaste tuinman, “Alleen voor de hagen van 2,5 m hoog heb vanaf ik 80 werd iemand gevraagd om ze te scheren”.  Al dat werk wordt door het publiek wel geapprecieerd, want Roza en Marcel doen al meer dan 20 jaar mee aan Open Tuinen en hebben op hun terrein van 22 are al heel wat bezoek gehad, ook uit het buitenland, tot zelfs uit Rusland. Regelmatig kwam er zelfs een bus langs uit Duitstalig België met tuinliefhebbers. Zelf ging het echtpaar vroeger ook veel op tuinbezoek, tot in Engeland toe.

Klassieke Engelse rozentuin

De tuin is omgeven door hoge beukenhagen en verdeeld in kamers. De ronde borders achter het huis zijn afgeboord met buxus. Verder zijn er nog pergola’s met klimrozen en clematis, een grote verzameling Engelse en oude rozen, veel soorten hortensia’s tussen decoratieve vazen en mooie beelden. Verscholen tussen rozen geeft de buxusparterre een extra cachet aan de tuin. “De buxusmot heeft blijkbaar haar beste tijd gehad, maar nu krijgen de planten veel last van schimmel”, heeft Marcel ondervonden

De tuin is zaterdag 29 en zondag 30 juni open van 10 tot 18 u. Leden van de Landelijke Gilde betalen 1 euro inkom, anderen 2 euro, maar daar zit ook een drankje inbegrepen.
Een andere Heistse tuin die dat weekend te bezoeken is, is deze van Marc en Diane Vandeput- Heremans aan de Schriekstraat 81 te Schriek

Gysemans Bedding

Gysemans Bedding gaat voor het allerbeste slaapcomfort en kiest daarom als een van de weinige beddenzaken exclusief voor het unieke Duitse merk Schramm waar traditie en innovatie hand in hand gaan.

lees meer

Piampiani

In de Bergstraat kan je bij Piampiani terecht voor een enorme collectie trendy schoenen voor dames en heren. Je vindt er ook heel wat handtassen die je met je nieuwe paar schoenen kan combineren.

lees meer

Hoorcentrum Aerts

Hoorcentrum Aerts staat garant voor de beste hooroplossingen op maat. U kan er vrijblijvend terecht om uw gehoor te laten testen en informatie te vergaren over de best mogelijke opties om uw gehoor te verbeteren en te beschermen.

lees meer

Het Derde Bedrijf

Brasserie en Theatercafé Het Derde Bedrijf is gevestigd in CC Zwaneberg. Het is de ideale plaats om te genieten van een lekkere snack, maaltijd of drankje, zowel binnen als buiten op het fantastische terras met zicht op het Cultuurplein.

lees meer

Speciale promoties Check het hier