Nieuws uit de regio

22-05-2023 - Booischot

Aandacht voor natuur in Ter Laken

Op het domein van Hof ter Laken in Booischot wordt niet alleen geïnvesteerd in historisch erfgoed, maar ook de rijke natuur in de Netevallei krijgt er extra aandacht. Op de Dag van de Biodiversiteit, 22 mei, werd aan de natuuroase, vlakbij de meanderende Nete een bijenhotel ingehuldigd, ontworpen en gebouwd door de leerlingen van St. Lambertus en het GO!Atheneum. Het Insectenhotel past in het ‘bijenplan’ dat in 2022 werd opgesteld en is het 35ste van de grote en kleine exemplaren die op het grondgebied van de gemeente al werden geplaatst. In de Samentuin werd een gloednieuwe serre in gebruik genomen.

3 – 30 – 300 regel

De natuuroase is een open plek in de bocht van de kasteelgracht, vlak bij de Grote Nete, dicht bij de Pallieterhoeve. “Later zal de plek nog ingezaaid worden met klaver zodat de bijen en andere insecten voldoende voedsel vinden,” vertelt schepen Kathleen Vantygem. “Ook het open en bloemrijke grasland voor het kasteel zal een aantrekkingspool zijn voor de insecten en bijtjes. Er komt een passend zitelement waar bezoekers even kunnen uitrusten en genieten van de omgeving”. Jan De Haes benadrukte dat biodiversiteit ook echte gezondheidseffecten heeft. Hij gaf uitleg bij de zogenaamde ‘3 – 30 – 300 regel’: “Iedereen zou vanuit zijn huis 3 bomen moeten zien staan. 30 % van de oppervlakte zou een bladerdak moeten hebben en iedereen zou binnen de 300 m een ha groen moeten kunnen vinden om in te vertoeven. Misschien zou de dokter ‘een dagje natuur’ moeten voorschrijven bij consultaties in plaats van Dafalgan”.

Een nuttig project gebouwd door leerlingen

Het nieuwe bijenhotel werd ontworpen door Marc Witvrouwen van Sint Lambertus en heeft dezelfde vorm als het kasteel. De leerlingen van de afdeling Hout mochten met de hele klas bijdragen aan de bouw en Ferre en Jef mochten mee naar de officiële ingebruikstelling. “Een toffe klus om aan te werken met heel de klas”, vertellen de studenten, “en leuk dat onze arbeid hier voor een nuttig doel kan gebruikt worden”.  De invulling van het frame werd dan gerealiseerd door de leerlingen van het GO!Atheneum.

Samen werken in de tuin

Een andere natuurelement dat op het domein Ter Laken veel aandacht krijgt is de Samentuin, een terrein waar een tiental Booischottenaren samen de historische moestuin terug tot leven brengen. In het kader van Booischot Bruist werd vorig jaar de moestuinwerking nieuw leven ingeblazen. In de oude boomgaard werden nieuwe fruitbomen en bessenstruiken aangeplant. Een week geleden werd een nieuwe serre en broeibakken geplaatst, zodat de tuinders vanaf volgend jaar het plantseizoen kunnen vervroegen en meer warmtegevoelige planten kunnen telen. De opbrengst mogen ze delen en de overschot gaat naar goede doelen. De historische toegangspoort werd opgekalefaterd en er komt een smeedijzeren poort om de honden van wandelaars buiten te houden.

Boexstaens Uurwerken - Juwelen

Bij Boexstaens Uurwerken en Juwelen kan je terecht voor stijlvolle en kwalitatieve horloges en sieraden. Er is voor elk wat wils waarmee je zal schitteren!

lees meer

Bike Center

Racefietsen, mountainbikes, sporthybride fietsen, elektrische fietsen, stadsfietsen, kinderfietsen of plooifietsen. Bij Bike Center vind je een fiets voor elk terrein en kan je ook terecht voor allerhande toebehoren zoals kledij en fietsonderdelen.

lees meer

De Banier

Verkoop van Chirokleren, spelmateriaal en creatieve producten om te knutselen

lees meer

Mijn gezonde voeding

Diëtiste en voedingsdeskundige

lees meer

Speciale promoties Check het hier