Nieuws uit de regio

19-03-2021 - Hallaar

Hoogtechnologische nestkastjes tegen processierupsen

In de Averegten staan veel eikenbomen en daarop verschijnen in het voorjaar veel processierupsen die een plaag zijn voor de bezoekers. Om die ecologisch te bestrijden, hebben de leerlingen van het 2de jaar STEM Wetenschappen van het GO! Atheneum nestkastjes gebouwd voor mezen. Deze vogeltjes vangen ieder in het broedseizoen tot wel 1000 rupsen en zijn dus de perfecte natuurlijke vijand voor de akelige rupsen.

Eikenprocessierupsen en de problemen die ze veroorzaken, het is een jaarlijks weerkerend fenomeen. Zeker nu er in coronatijden bijzonder veel wandelaars onder de eikenbomen van de Averegten passeren, wil men hier problemen vermijden. De brandharen van de processierups zorgen voor jeuk en last aan ogen tot zelfs infecties aan de luchtwegen bij wie in de buurt komt.

Op het GO! Atheneum werd er gebrainstormd hoe ze dat konden aanpakken. Kool- en pimpelmezen zijn verzot op processierupsen. Ze vormen er de ideale natuurlijke vijand van. Met speciale nestkastjes voor mezen hoopt men op het domein volop mezen aan te trekken en zo de oprukkende processierups definitief een halt toe te roepen. De 18 leerlingen van STEM Wetenschappen bouwden elk niet zomaar een nestkastje, maar een hoogtechnologisch kastje met zonnepaneel  en een bewegingsgevoelige PIR-sensor in. Het signaal wordt vervolgens doorgegeven aan een micro-controller. Een zelfgeschreven programma doet een LED-lampje flikkeren telkens de PIR-sensor beweging detecteert. Een klein lichtje onderaan het kastje geeft dan aan of er mezen in gehuisvest zijn, zodat er niet telkens een manuele controle nodig is.

Op de wandelwegen waar zich de meeste eikenprocessierupsen bevinden, hebben de leerlingen van het GO! Atheneum Heist, samen met provinciaal deputé Jan De Haes, een heleboel nestkastjes voor mezen gehangen. De kastjes hebben een vliegopening van 32 mm en zijn dus geschikt voor koolmezen. Andere kastjes, door de Averegtenarbeiders opgehangen, hebben een opening van 28 mm die dan weer meer gegeerd zijn door pimpelmezen.

Het nestkastjesinitiatief kadert in het Europees “LIFE-project Eikenprocessierups” als één van de methoden naar voren geschoven om de eikenprocessierups op een ecologische manier te beheren. Daarnaast wordt ook het effect van andere natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen en –vliegen en de grote poppenrover (kever), in detail bestudeerd.

Bizzar

Bizzar biedt je de mooiste collecties kinderkleding. Je vindt er de leukste stukjes voor je oogappel van 0 tot 14 jaar binnen een trendy en kleurrijke shopomgeving.

lees meer

Marjel boetiek

Bij Marjel Boetiek in Westmeerbeek vind je elk seizoen opnieuw de meest stijlvolle dameskleding! Je kan er terecht voor de laatste nieuwe trends waarmee je zal stralen.

lees meer

Groep LAC-Verschaeren

Merken als Audi, Volkswagen en Skoda gecombineerd met een correcte service en onderhoud. Bij Groep LAC - Verschaeren bent u aan het goede adres voor de aankoop en het onderhoud van uw wagen, nieuw of tweedehands.

lees meer

De Vier Bollekes

Fan van chocolade, ambachtelijke zoetigheden en delicatessen? Bij De Vier Bollekes kan je terecht voor allerlei lekkernijen en de zoetste geschenken. Niet zo'n zoetebek? Dan vind je vast wel iets in het assortiment originele pasta's, oliën, thee, likeuren of andere heerlijkheden.

lees meer

Speciale promoties Check het hier