Nieuws uit de regio
19-03-2021 - Hallaar
Hoogtechnologische nestkastjes tegen processierupsen
In de Averegten staan veel eikenbomen en daarop verschijnen in het voorjaar veel processierupsen die een plaag zijn voor de bezoekers. Om die ecologisch te bestrijden, hebben de leerlingen van het 2de jaar STEM Wetenschappen van het GO! Atheneum nestkastjes gebouwd voor mezen. Deze vogeltjes vangen ieder in het broedseizoen tot wel 1000 rupsen en zijn dus de perfecte natuurlijke vijand voor de akelige rupsen.
Eikenprocessierupsen en de problemen die ze veroorzaken, het is een jaarlijks weerkerend fenomeen. Zeker nu er in coronatijden bijzonder veel wandelaars onder de eikenbomen van de Averegten passeren, wil men hier problemen vermijden. De brandharen van de processierups zorgen voor jeuk en last aan ogen tot zelfs infecties aan de luchtwegen bij wie in de buurt komt.
Op het GO! Atheneum werd er gebrainstormd hoe ze dat konden aanpakken. Kool- en pimpelmezen zijn verzot op processierupsen. Ze vormen er de ideale natuurlijke vijand van. Met speciale nestkastjes voor mezen hoopt men op het domein volop mezen aan te trekken en zo de oprukkende processierups definitief een halt toe te roepen. De 18 leerlingen van STEM Wetenschappen bouwden elk niet zomaar een nestkastje, maar een hoogtechnologisch kastje met zonnepaneel en een bewegingsgevoelige PIR-sensor in. Het signaal wordt vervolgens doorgegeven aan een micro-controller. Een zelfgeschreven programma doet een LED-lampje flikkeren telkens de PIR-sensor beweging detecteert. Een klein lichtje onderaan het kastje geeft dan aan of er mezen in gehuisvest zijn, zodat er niet telkens een manuele controle nodig is.
Op de wandelwegen waar zich de meeste eikenprocessierupsen bevinden, hebben de leerlingen van het GO! Atheneum Heist, samen met provinciaal deputé Jan De Haes, een heleboel nestkastjes voor mezen gehangen. De kastjes hebben een vliegopening van 32 mm en zijn dus geschikt voor koolmezen. Andere kastjes, door de Averegtenarbeiders opgehangen, hebben een opening van 28 mm die dan weer meer gegeerd zijn door pimpelmezen.
Het nestkastjesinitiatief kadert in het Europees “LIFE-project Eikenprocessierups” als één van de methoden naar voren geschoven om de eikenprocessierups op een ecologische manier te beheren. Daarnaast wordt ook het effect van andere natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen en –vliegen en de grote poppenrover (kever), in detail bestudeerd.