Nieuws uit de regio

18-03-2021 - Begijnendijk

Troost na één jaar corona

In het bijzondere voorbije jaar werden in Begijnendijk heel wat maatregelen genomen om niet alleen het lichamelijk welzijn te bevorderen met mondmaskers, alcoholgel en andere beschermingsmiddelen. Onder impuls van Sandra De Haes werd ook gedacht aan de geestelijke gezondheid, in het bijzonder aan mensen die nood hebben aan ‘troost’, een plekje om tot rust te komen of hun zinnen te verzetten. Het nieuwste initiatief is de creatie van ‘Troostpopjes’, kleine en minder kleine zelfgemaakte popjes die troost kunnen brengen bij kinderen. Het idee van de troostpopjes werd ondertussen ook opgepikt door de nationale vrouwenorganisatie FERM.

Eerder werden in Begijnendijk al 3 troostplekken ingericht, plaatsen waar je even tot rust kan komen tussen het groen: achter het neiuwe kerkhof, aan de kapel in de Vijverstraat en aan de Engelenbeemd i.s.m. Natuurpunt Deze worden binnenkort nog verder aangekleed.  Langsheen die troostplekken en door het groen van Begijnendijk werd vorig jaar ook Troosteling op stapel gezet, een fietsroute van 23 km.

Een nieuw initiatief zijn de troostpopjes, een idee van Sandra De Haes.  Vroeger stuurde ze soms een klein popje naar kinderen met verdriet. “Ze bieden kinderen een kapstok aan om te praten over verdriet en verlies”, aldus Stijn Feyaerts die godsdienstleerkracht is in de lagere scholen van de gemeente “Kinderen zitten allemaal wel met iets: scheiding, verlief van hun knuffel, overlijden van een familielid… Tegen dat popje kunnen ze hun verhaal kwijt”.  “Model voor de troostpopjes stonden de Russische matroesjka’s”, vertelt Monique Vanoppen die de popjes in elkaar naaide: “Dat waren oorspronkelijk ook een soort zorgpopjes, voor elke dag van de week één. Voor sommigen vielen ze een beetje klein uit en waren ze bang om ze te verliezen. Daarom heb ik ook grotere poppen gemaakt”.  “Verdriet zal altijd blijven. Daar kunnen troostpopjes bij helpen. We proberen ook een kant-en-klaar pakket te maken voor leerkrachten en voor iedereen die met kinderen werkt.”

In Begijnendijk worden nog meer ‘troost’-initiatieven genomen: Er werd ook troostlied geschreven op de melodie van Gratitude van Ingeborg en ingezongen door enkele mensen van het St.Lucia koor. ”Muziek en zingen kan ook een goede manier zijn om te helen en te helpen bij verdriet”  Meer info: Sandra De Haes: 015 52 55 40 (tijdens de kantooruren)

Toekan Records

Vinyl & CD, drankjes en gebak

lees meer

Skinfit

Hoogkwalitatieve sportkleding. Geweldige natuurbelevenissen en intensieve lichaamservaring inspireerden dit hoogkwalitatieve merk om de perfecte functionele kleding te vervaardigen zodat het aangenaam sporten en bewegen is in de vrije natuur.

lees meer

Brilcenter

Naast een ruim gamma optische brillen, zonnebrillen of sportbrillen van allerlei kwaliteitsmerken is Brilcenter ook gespecialiseerd in contactlenzen.

lees meer

Clem Vercammen

Juwelen - Trouwringen - Uurwerken - Herstelatelier

lees meer

Speciale promoties Check het hier