Nieuws uit de regio

11-01-2021 - Heist-op-den-Berg

"Graven op Heists kerkhof moeten blijven"

In februari 2020 maakte het Heistse gemeentebestuur bekent dat bijna de helft van de graven op het kerkhof in de Kerkhofstraat, samen 533 stuks, zouden worden verwijderd in maart 2021. Nu de datum van de ‘ontknekeling’ dichterbij komt wil Marcel Van Hoof (ETA+) een actie starten om deze ontgraving tegen te houden. “Het argument van plaatsgebrek houdt geen steek”, zegt hij, ‘alleen al omdat tegenwoordig 76 % van de overledenen wordt gecremeerd”.

“Dat is ongezien in Europa” klaagt Marcel Van Hoof aan. “Plaatsgebrek is een vals argument:  er is nog ruimte genoeg voor enkele jaren. Naast het kerkhof kwam recent nog een stuk landbouwgrond te koop, dat had men ook kunnen aankopen.  In Wiekevorst was ook nog geen plaatsgebrek en daar werd al wel een bijkomend perceel aangekocht. Vooral voor de nabestaanden van mensen die jong gestorven zijn, is dat een pijnlijke zaak. Kleine kindjes kunnen het graf van hun opa of oma niet meer bezoeken of er leven nog ouders wiens kind nu ontgraven wordt.“

“De ontgraving kadert in het algemeen masterplan van de kerkhoven”, legt de betrokken schepen Eric Verbist uit. “Dat het er op het kerkhof van Heist-centrum zoveel zijn, is omdat we hier een grote inhaaloperatie moeten doen.  Het is niet fair tegenover mensen die voor hun overledenen een concessie van 40 jaar aankopen aan 555 euro (of 1055 euro voor niet-Heistenaren), terwijl andere graven meer dan 40 jaar gratis blijven liggen op het kerkhof.” Nabestaanden werden bijna een jaar geleden verwittigd van de ontgraving en kregen de kans om alsnog een concessie aan te gaan, maar hier is blijkbaar relatief weinig reactie op geweest.

Op sommige kerkhoven, zoals in Hallaar, is het al jaren de gewoonte dat graven van meer dan 20 jaar worden verwijderd. Op andere Heistse kerkhoven zal ook een inhaaloperatie gebeuren, maar nergens is het aantal zo groot als in Heist-centrum.

Bodystyling Heist-op-den-Berg

De Bodystyling®-methode: jouw garantie op een slank, fit en gezond leven. Je gaat voor blijvend gewichtsverlies, tonnen energie en een optimale gezondheid. Bij Bodystyling® stellen we voor jou een persoonlijk stappenplan op met een figuuranalyse, een oefenschema en voedingsadvies.

lees meer

L'air et L'eau

Weg met zorgen en stress na een heerlijke relaxmoment in de sauna of jacuzzi. L'air et L'eau is thuis in wellness! Je vindt er gegarandeerd een sauna voor binnen of buiten, een jacuzzi, warmtepomp of outdoor living artikelen van gekende merken om thuis heerlijk te relaxen. Een weldaad voor zowel je mentale als fysieke weerbaarheid!  

lees meer

Lekka Lekka

Lekkere ijsjes in verrassende, uitgebreide smaken.

lees meer

't Spinnewiel

't Spinnewiel is de ideale plek om even halt te houden voor, tijdens of na een wandeling langs de Nete. Je geniet er aan de gezellige, authentieke hoeve van een drankje, hapje of uitgebreid diner.

lees meer

Speciale promoties Check het hier