Nieuws uit de regio

11-01-2021 - Heist-op-den-Berg

"Graven op Heists kerkhof moeten blijven"

In februari 2020 maakte het Heistse gemeentebestuur bekent dat bijna de helft van de graven op het kerkhof in de Kerkhofstraat, samen 533 stuks, zouden worden verwijderd in maart 2021. Nu de datum van de ‘ontknekeling’ dichterbij komt wil Marcel Van Hoof (ETA+) een actie starten om deze ontgraving tegen te houden. “Het argument van plaatsgebrek houdt geen steek”, zegt hij, ‘alleen al omdat tegenwoordig 76 % van de overledenen wordt gecremeerd”.

“Dat is ongezien in Europa” klaagt Marcel Van Hoof aan. “Plaatsgebrek is een vals argument:  er is nog ruimte genoeg voor enkele jaren. Naast het kerkhof kwam recent nog een stuk landbouwgrond te koop, dat had men ook kunnen aankopen.  In Wiekevorst was ook nog geen plaatsgebrek en daar werd al wel een bijkomend perceel aangekocht. Vooral voor de nabestaanden van mensen die jong gestorven zijn, is dat een pijnlijke zaak. Kleine kindjes kunnen het graf van hun opa of oma niet meer bezoeken of er leven nog ouders wiens kind nu ontgraven wordt.“

“De ontgraving kadert in het algemeen masterplan van de kerkhoven”, legt de betrokken schepen Eric Verbist uit. “Dat het er op het kerkhof van Heist-centrum zoveel zijn, is omdat we hier een grote inhaaloperatie moeten doen.  Het is niet fair tegenover mensen die voor hun overledenen een concessie van 40 jaar aankopen aan 555 euro (of 1055 euro voor niet-Heistenaren), terwijl andere graven meer dan 40 jaar gratis blijven liggen op het kerkhof.” Nabestaanden werden bijna een jaar geleden verwittigd van de ontgraving en kregen de kans om alsnog een concessie aan te gaan, maar hier is blijkbaar relatief weinig reactie op geweest.

Op sommige kerkhoven, zoals in Hallaar, is het al jaren de gewoonte dat graven van meer dan 20 jaar worden verwijderd. Op andere Heistse kerkhoven zal ook een inhaaloperatie gebeuren, maar nergens is het aantal zo groot als in Heist-centrum.

Kaderke.be

Kaderke.be staat voor kwaliteit, goed advies en een eindeloos aantal mogelijkheden ... tot in de perfectie! Je kan er terecht voor kwalitatieve inlijstingen, kaders, spiegels, kunstrestauraties, ophangsystemen, Art on Demand en fotomontages.

lees meer

F&S Projects

Bij F&S ben je aan het juiste adres voor de houten binnen- en buitenafwerking van je woning. Houten vloeren, binnendeuren, terrassen of projecten op maat, ... er is geen project te zwaar.

lees meer

Sarah's

Trendy damesboetiek Dameskleding - Shapewear - Panty's van topkwaliteit - Accessoires Vanaf maat 34 t/m maat 50

lees meer

IG Beauty

Schoonheidsinstituut, nagelstudio, make-up en shop voor verzorgingsproducten

lees meer

Speciale promoties Check het hier