Nieuws uit de regio

14-10-2020 - Heist-op-den-Berg

De vervuiler betaalt....een beetje meer

In de Heistse gemeenteraad werd een verhoging van de afvaltarieven goedgekeurd die de ingaat vanaf 1 januari 2021. “Het is de eerste verhoging sedert  2015”, argumenteert Sarah Wouters (Groen), schepen voor leefmilieu, “de verhoging is een aanpassing aan de index, waarbij vooral de gestegen vervoerkosten sterk doorwegen”. Om de Heistenaren aan te moedigen minder GFT en plastiek in de grijze bak van het restafval te steken werden ook extra maatregelen genomen: de prijs van GFT-afval in de groene bak zakt van 12 naar 10 cent per kilo en vanaf 1 maart komen er P+MD-zakken.

De verhoging  van de afvaltarieven werd gevraagd door de intercommunale  IOK die zorgt voor de verwerking. De stad Turnhout doet voorlopig echter niet mee. Zand, steen- en betonafval blijven op 2 cent per kilogram, maar tuinafval, harde kunststoffen en hout gaan van 7,5 naar 10 cent. Grof vuil aanleveren kost in de toekomst 24 cent per kg (in plaats van 20 cent).

Ook de huis-aan-huis-ophaling wordt duurder: het vast recht van de grijze container gaat van 45 naar 51 euro per jaar, voor de groene GFT bak van 12 naar 15 euro per jaar. “Deze verhoging dekken slechts gedeeltelijke de echte kostprijs”, heeft Sarah Wouters uitgerekened. De recyclageparken kosten ongeveer 1 miljoen euro, maar  de ontvangsten bedragen slechts 300.000 euro zodat de gemeentekas in 2019 725.000 euro moest bijleggen. Hetzelfde voor huis-aan-huis: reële kostprijs is 2,95 miljoen, maar de burgers brengen daarvan brengen daarvan slechts 1,95 miljoen in. De gemeente past daar 960.000 euro bij. Vanaf maart volgend jaar mag alle plastiek in dezelfde zak, zodat er hopelijk minder plastiek wordt aangeboden in de restafval.

Schepen Wouters hoopt dat het principe van de ‘regionale recyclageparken’ ingang vindt zodat inwoners van Wiekevorst of Itegem bijvoorbeeld ook terecht kunnen in Noorderwijk of Herenthout. Jan Baestaens (ETA+) vroeg zich af waarom de intercommunale Ecowerf in Vlaams-Brabant zoveel goedkoper is en waarom er een ‘vast recht’ is voor wie zelden of nooit aan afvalcontainer langs de straat zet.  “Dat is een bijdrage om de gemeente in het algemeen netjes te houden en bijvoorbeeld de vele tonnen zwerfvuil op te ruimen”, repliceerde Sarah Wouters. Frans Poortmans (Vl. Belang) was er niet over te spreken dat snoeiafval van hagen een betalende fractie is; “De mensen die zorgen voor groen in de gemeente worden daardoor gestraft”, is zijn mening. Eigenlijk was de groene schepen daar ook mee akkoord, maar de overkoepelende intercommunale besliste er anders over.

Twice As Nice

Bij Twice as Nice vind je leuke juwelen aan leuke prijzen. De collectie wordt voornamelijk gekenmerkt door juwelen in zilver en staal en er is zelfs een collectie speciaal voor mannen.

lees meer

Woondecor

Staat u voor een renovatie of nieuwbouw? In de 1000 m² toonzaal van Woondecor vind je een zeer ruime keuze parket, laminaat, kurkvloeren, vinyl, inbouwkasten, binnendeuren, trappen, plafonds, zonwering, ...

lees meer

Decomundo

Decomundo is de specialist in het realiseren van je interieur en het bemeubelen van je terras.

lees meer

New Van Heukelom

Bij New Van Heukelom aan de Liersesteenweg vind je allerlei kantoor- en schoolmateriaal, van paperclips en nietjesmachines over balpennen tot mappen in alle maten, maar ook computers, tablets, printers en toebehoren.

lees meer

Speciale promoties Check het hier