Nieuws uit de regio

10-10-2020 - Heist-op-den-Berg

Covid-19-dictee in de bibliotheek

Door corona waren er dit jaar minder deelnemers voor Het Groot Dictee Heruitgevonden in de Heistse bibliotheek. Het nieuwe concept om wat meer animo in de wedstrijd te brengen, bleek bij de puntentelling ook niet helemaal geslaagd, maar voorlezer Els Van Hove, nieuwsanker bij RTV, mocht de dames Hanne Van den Brande en Inge Claes feliciteren als beste woordpuzzelaars en -spellers.

Op het laatste moment hadden vrijdagavond nog enkele deelnemers afgebeld omwille van ziekteverschijnselen die mogelijk op corona konden wijzen. Toch begon presentatrice Els Van Hove vol goede moed aan het voorlezen van het dictee, zeker niet zo aartsmoeilijk  en niet-van-deze-wereld zoals voor het Groot Dictee op televisie, maar toch met soms ambetante instinkers. Van Hove brengt op de regionale televisie RTV haar teksten mondeling en moet dus op het eerste niet op grammatica letten. “Toch wel,’ repliceert ze. “Wij moeten onze teksten uitschrijven voor de ondertiteling op Teletekst 888, dat moet dus ook zonder fouten. In de meeste gevallen heb ik daar geen probleem mee. Alleen het begrip ‘onzijdig’ bestaat in andere talen niet en dat is soms moeilijk bij vertalingen”. In twee deel van het dictee moesten deelnemers multiple choice vragen beantwoorden over de schijfwijze van moeilijke woorden. Elk antwoord stond voor een bepaalde letter en zo konden 20 letters verzameld worden, waarmee een zo lang mogelijk woord moest gemaakt worden. Als bij de meerkeuzevragen ergens een foutief antwoord werd gegeven, gebruikten de kandidaten echter ook een verkeerde letter om hun zo lang mogelijk woord te vormen. Daardoor weren veel deelnemers gebuisd en bleef Hanne Van de Brande over met een woord van 11 letters. Zij mocht naar huis gaan met een prachtige pennenset en een boekenpakket. Als beste speller in het dictee kreeg Inge Claes ook een boekenpakket uit handen van organisator Bart Mariën van de Heistse bib.

Café 't Pleintje

Bij Café 't Pleintje geniet je het hele jaar door van gezelligheid! Boven kan je ook een feestzaaltje huren, ideaal voor een verjaardagsfeestje, receptie of vergadering.

lees meer

Schoenen Valérie

Damesschoenen van maat 35 tot 42, accessoires & handtassen

lees meer

Cosmedics

Huid, laser en licht expertisecentrum.  Unieke samenwerking met Prohairclinic voor al je vragen over huid, lichaam en haar.

lees meer

Clem Vercammen

Juwelen - Trouwringen - Uurwerken - Herstelatelier

lees meer

Speciale promoties Check het hier