Nieuws uit de regio

12-04-2024 - Heist-op-den-Berg

Fotografe met Heistse roots in Zwaneberg

Op 20 april opent in Cultuurcentrum Zwaneberg de bijzondere fototentoonstelling van Veronika Pot, de Brasschaatste fotografe die een groot deel van haar jeugd in Heist heeft doorgebracht. Ze heeft een heel eigen kijk op het begrip ‘fotografie’ en toont ook delicate sculpturen en videokunst. Voor ‘vrienden van Zwaneberg’ (regelmatige bezoekers met kortingkaart) is er op 30 april ook een gratis rondleiding door de kunstenares.

Gemengde relatie met Heist

Veronika Pot (°1965) woonde vanaf haar 7 jaar in de Neerweg te Heist waarheen ze met haar moeder en broer Stephan verhuisde vanuit Schaarbeek, na de dood van haar vader. Stephan Pot woont trouwens nog steeds in Heist.  Veronika ging naar school in de Frans Coeckelberghstraat en vanaf haar 14de naar de kunsthumaniora in Mechelen.  “Ik heb nog steeds een ambigue relatie met Heist,” vertelt Veronika. “Als ik kind kwam ik in een voor mij nieuwe omgeving terecht waarvan ik bijvoorbeeld ook het dialect niet sprak en ik het niet gemakkelijk had om mijn weg te vinden.  Als ik er later terug kom, ga ik graag fietsen of naar de Voddemét”. Die zoektocht naar verbondenheid en de gelaagdheid is ook in mijn werk te vinden”.

Geen ‘gewone’ foto’s

 Als kunstenaar geeft ze een eigen invulling aan het medium fotografie. Ze hanteert de camera niet om de werkelijkheid te registreren, maar als vertrekpunt voor uitgebreidere beeldende kunstwerken. Ze kiest steevast voor analoge opnames met een gewone of ‘pinhole’ camera, waarbij een klein gaatje de lens vervangt. De foto’s bewerkt ze tijdens lange sessies in de donkere kamer. Zo krast ze delen weg of voegt ze elementen toe met naald en draad. Haar aanpak levert een afstandelijke, desoriënterende kijkervaring op, ondanks de te onderscheiden landschappen, mensen en dieren.

De tentoonstelling loopt tot zondag 2 juni en is vrij te bezoeken
Maandag: 9 tot 16 uur
Dinsdag: 9 tot 12 uur
Woensdag: 9 tot 20 uur
Donderdag: 9 tot 12 uur
Vrijdag: 9 tot 16 uur
Zaterdag: 10 tot 17 uur
Zondag: 14 tot 17 uur
Op donderdag 9 mei is de expo open van 14 uur tot 17 uur (Hemelvaart) en op maandag 20 mei is de expo gesloten (Pinksteren)

De Banier

Verkoop van Chirokleren, spelmateriaal en creatieve producten om te knutselen

lees meer

Bike Center

Racefietsen, mountainbikes, sporthybride fietsen, elektrische fietsen, stadsfietsen, kinderfietsen of plooifietsen. Bij Bike Center vind je een fiets voor elk terrein en kan je ook terecht voor allerhande toebehoren zoals kledij en fietsonderdelen.

lees meer

Pearle Opticiens

Pearle Opticiens heeft voor iedereen de juiste zichtoplossing. Je vindt er brillen, zonnebrillen en contactlenzen van allerlei trendy merken gecombineerd met uitstekend advies.

lees meer

Vastgoed De Bie

Vastgoed De Bie is uw volwaardige partner voor al uw vastgoedtransacties en biedt u persoonlijke dienstverlening bij de verkoop en verhuur van al uw vastgoed.

lees meer

Speciale promoties Check het hier