Nieuws uit de regio

11-04-2024 - Berlaar Heikant

Betoging tegen familaal geweld

Donderdag avond  11 april voert Zelle, de vrouwenorganisatie van PVDA, actie tegen geweld tegen vrouwen op het Kardinaal Cardijnplein te Berlaar Heikant om 19u. De aanleiding hiervoor was de moord op Maria G. die 10 dagen geleden in Beerzel plaatsvond. Met de actie wil Zelle aandacht vragen voor intrafamiliaal geweld en eist de organisatie dat de regering meer maatregelen neemt, zodat geen enkele vrouw nog slachtoffer wordt van partnergeweld.

Niet altijd ver van ons bed

Op 1 april werd Maria G., een 43-jarige vrouw uit Beerzel, met messteken om het leven gebracht. Haar man, die wegvluchtte naar Nederland, is de verdachte. Het parket gaf al aan dat de feiten zich afspeelden in de relationele context. Bovendien zou er eerder al sprake geweest zijn van partnergeweld.

Speciale politieaanpak nodig

“Helaas is dit geen alleenstaand geval. Dit jaar is Maria al het 5de slachtoffer van femicide, een moord op een vrouw. Vorig jaar werden er naar schatting 26 vrouwen vermoord, vaak door een (ex-)partner.” zegt Amber Bekaert van Zelle. De initiatiefneemster vertelt dat ook heel wat vrouwen te maken krijgen met geweld, waarvan slechts 1 op 5 de stap zet naar de politie. “Veel geweld wordt nooit aangegeven omwille van taboe of onbegrip. Dit is een structureel probleem”, stelt  Bekaert. “Bij een femicide zien we vaak dat er een voorgeschiedenis van geweld is. Met Zelle zeggen wij: “niet één meer”. Er is nood aan een structurele aanpak.” De vrouwenorganisatie voert actie voor voldoende budget om te investeren in de aanpak van geweld tegen vrouwen. Zij pleiten voor gespecialiseerde politie-eenheden die slachtoffers en daders op een correcte manier kunnen opvangen en begeleiding bieden. De Brusselse EVA-cel bijvoorbeeld heeft gespecialiseerde zeden-inspecteurs die slachtoffers van seksueel-en intrafamiliaal geweld opvangen. Daarnaast moeten er ook gespecialiseerde magistraten komen. “We vragen dat vrouwen die klacht neerleggen serieus worden genomen en de hulp krijgen die ze verdienen.”, zegt Amber Bekaert van Zelle. “Ook de hulplijnen, zoals 1712, en andere hulpinitiatieven moeten beter bekend én toegankelijker worden. Op dit moment is 1712 niet 24/24 telefonisch bereikbaar. De drempels om hulp te zoeken moeten drastisch omlaag.”

De Hoofdzaak - Pruikeninstituut

De Hoofdzaak is echter meer dan alleen een kapsalon en onderscheidt zich misschien nog het meest met hun oplossingen voor kleine of grote haarproblemen. Samen met u gaan ze op zoek naar een passende oplossing want haarproblemen verschillen van persoon tot persoon.

lees meer

Gunter Bosmans

Kasseien - Kleiklinkers - Natuursteen - Recuperatiesteen … Gelegd of voor de doe-het-zelver

lees meer

Bike Center

Racefietsen, mountainbikes, sporthybride fietsen, elektrische fietsen, stadsfietsen, kinderfietsen of plooifietsen. Bij Bike Center vind je een fiets voor elk terrein en kan je ook terecht voor allerhande toebehoren zoals kledij en fietsonderdelen.

lees meer

Dansstudio Kick-iT

Dansschool, danslessen, workshops, verkoop danskledij

lees meer

Speciale promoties Check het hier