Nieuws uit de regio

06-01-2019 - Wiekevorst

En de boeren, zij ploegen al 100 jaar in Wiekevorst

Met een academische zitting zette de Wiekevorstse Landelijke Gilde haar eeuwfeest in en kondigde ze aan dat Wiekevorst voor 2019 ‘Het Dorp in de Kijker’ zal zijn voor de provincie Antwerpen.

Eigenlijk was er in 1895 al een soort boerengilde in Wiekevorst, maar in 1919 werd ze officieel heropgericht, toen al met 128 leden. Dat gebeurde in navolging van Heist-Goor waar de eerste gilde werd opgericht door pastoor Mellaerts (in 1890) met daarna in Schriek en later Heist-centrum (1917).  Op de plaats waar de huidige parochiezaal in Wiekevorst-dorp staat, zou trouwens eerst de ‘Boerenbondzaal’ hebben gestaan. In 1972 werd de ‘Boerengilde’ omgevormd tot ‘Landelijke Gilde’, een vereniging voor alle mensen met een hart voor het platteland. In die 100 jaren had de Wiekevorstse vereniging slechts 5 voorzitters en 6 secretarissen wat wijst op een zekere ‘standvastigheid’. Louis Vermeulen is bijvoorbeeld al sedert 1966 bij de Wiekevorstse gilde actief als bestuurslid.  ‘Bescherming van de open ruimten’ en ‘sociale samenhorigheid in het dorp’ zijn steeds belangrijke actiepunten geweest.

In 2019 staat Wiekevorst ook als ‘Dorp in de Kijker’ net als Rutten (Limburg), Wichelen (Oost-Vlaanderen), Schiplaken (Vlaams-Brabant) en Moorslede (West-Vlaanderen). Dat betekent dat men het ‘dorp’ als entiteit nog meer wil promoten en de eigenheid wil laten bewaren. Officieel is een dorp geen beleidsniveau, maar is de ‘gemeente’ het kleinste bestuursniveau in ons land. Toch kan niemand ontkennen dat veel leefkernen op het platteland heel wat dynamiek uitstralen. Naast de vele traditionele activiteiten, dikwijls in samenwerking met andere verenigingen, zal de Wiekevorstse Gilde in 2019 heel wat extra’s organiseren: Een Lichtjeswandeling met 8000 lichtjes op 30 maart, een Spel zonder Grenzen op 28 juni en een Bloementapijt van 50 m² op 21 september. Origineel is het project ‘Zoek de bank’, waarbij een rustbank elke maand op een andere plaats in Wiekevorst wordt gezet: Wie een selfie maakt op de bank en instuurt naar de gilde, maakt elke maand kans op een mooie prijs en wie 12 selfies inlevert maakt kans op de hoofdprijs. www.wiekevorst.landelijkegilden.be

Garage Wuyts

Op zoek naar een wagen voor particulier gebruik, een bestelwagen of een compacte truck? In het aanbod Hyundai of Isuzuwagens vindt u vast en zeker een wagen die voldoet aan al uw wensen.

lees meer

Maaikes Skin Art

Tatoeages, piercings & permanente make-up

lees meer

De Banier

Verkoop van Chirokleren, spelmateriaal en creatieve producten om te knutselen

lees meer

Speciale promoties Check het hier