Juul's collectie

De Heistse jazzlegende, Juul Anthonissen, liet in 2008 een enorme collectie achter van onschatbare culturele waarde. Enkele tienduizenden platen en CD’s, briefwisseling en contracten met muzikanten, boeken, tijdschriften, affiches, … tot zelfs onuitgegeven muziekopnames. Samen met de gemeente Heist-op-den-Berg, Resonant en Kempens Karakter sloegen zoon Peter en dochter Marijke de handen in elkaar om de droom van Juul waar te maken … zijn collectie openbaar maken voor het grote publiek.

Peter, onlangs werden de Vlaamse subsidies goedgekeurd die de droom van jouw vader een stukje dichterbij brengen, een opsteker!
Peter: Zeker en vast. De wens van mijn vader was enerzijds dat zijn collectie één geheel zou blijven en anderzijds dat ze iets zou kunnen betekenen voor de gemeenschap. Dankzij de subsidies die onlangs werden toegekend, kunnen we een mooi begin maken. Op korte termijn, en dan bedoel ik de eerstkomende 5 jaar, is het de bedoeling de collectie te inventariseren en te digitaliseren. De ambitie op lange termijn is om een ‘Huis van de Jazz’ te creëren in Heistop-den-Berg waar het publiek naar exposities kan komen en waar de collectie tentoongesteld zal worden.

Vanwaar kwam eigenlijk die passie voor jazz?
Peter: Mijn vader was een omnivoor op artistiek vlak die ook zijn ding vond in de beeldende kunsten en film. Zijn grootste passie was echter de jazz en dat hangt fel samen met het tijdsklimaat dat heerste in de jaren ’40. Jazz was de muziek van de vrijheid, de muziek van de jeugd in die tijd. Mijn vader was in de jaren ’50, toen hij met concertorganisatie begon, bovendien van mening dat je niet helemaal tot in Brussel of Antwerpen moest om een concert bij te wonen. Volgens hem kon dat even goed in ons eigenste Heist-op-den-Berg. Zo gezegd, zo gedaan!

Het begin van een heel aantal jaren vol boeiende optredens van heel wat jazzmuzikanten.
Peter:
Doorheen de jaren passeerden inderdaad heel wat grote namen de revue in de Hnita Jazz club. Denk in de eerste plaats maar aan ons Belgische jazzmonument Toots Thielemans maar ook aan internationale namen als Chet Baker die hier een drietal keer optrad of één van de 10 beste saxofonisten in de jazz, Dexter Gordon, die op latere leeftijd nog in Hollywood belandde en daar bijna een Oscar won voor beste acteur in de film ‘Round Midnight’. Verder zijn er ook artiesten die nog aan het begin van hun carrière bij ons optraden, Gregory Porter bijvoorbeeld.

In Amerikaanse jazzmiddens zou de Hnitahoeve ook gekend zijn als Juul’s Place.
Peter:
Het persoonlijke contact is iets waar mijn vader veel belang aan hechtte. Hij organiseerde concerten vanuit een persoonlijke interesse en het is nooit anders geweest dan dat de artiest nadien nog even terug te vinden was in de bar om een babbeltje te doen met het publiek. Dat was en blijft mogelijk omwille van de eerder kleinschalige optredens die hier georganiseerd worden. Een leuke anekdote toont aan dat de Hnita Jazz Club toch een blijvende indruk maakte op de artiesten die er speelden en hun entourage. Zo is de vrouw van Dexter Gordon de biografie van haar man aan het schrijven en nam ze contact met me op omdat ze Heist-op-den-Berg en de Hnita-hoeve een symbool vindt voor een warme en openhartige ontvangst in tegenstelling tot sommige clubs in New York. Dat is een mooi compliment uiteraard en dat geeft extra energie om door te gaan.

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

De Roover

Gedimat De Roover is een handelaar in bouwmaterialen die u ondersteunt met deskundig advies en dit voor vakman, kmo en particulier. Bij De Roover kunt u kwalitatieve merken van bouwmaterialen kopen en laten leveren aan scherpe prijzen.

lees meer

Zakenkantoor Gorris (AXA)

Zakenkantoor Gorris, uw AXA bank en verzekeringsmakelaar in Heist-op-den-Berg. Het dynamische team staat klaar voor al uw financiële vragen omtrent kredieten, beleggingen, erven, sparen, ... Wij willen dat de klanten zich 'thuis' voelen.

lees meer

Gunter Bosmans

Kasseien - Kleiklinkers - Natuursteen - Recuperatiesteen … Gelegd of voor de doe-het-zelver

lees meer

Speciale promoties Check het hier