Kiezen voor topsport

In de bosrijke omgeving aan de Isschotweg in Itegem waren we een paar dagen geleden op bezoek bij Maxime Pauwels, die net 17 geworden is. Maxime stond vorig jaar voor een moeilijke keuze, de middelbare school afmaken of kiezen voor topsport?

Maxime, hoe lang ben je al met tennis bezig?
Maxime:
Ik ben eigenlijk begonnen met voetbal bij FC Itegem en ben bijna gelijktijdig beginnen tennissen in Heist en Hulshout. Ik herinner me nog heel goed mijn eerste trainer Eddy Clé. Ik was toen zo’n 9 jaar en doorheen de jaren is de interesse voor het tennis toegenomen alsook de frequentie. Op mijn 11 à 12 jaar ging ik met Michel Fabri steeds intensiever trainen, meerdere uren per week, en begon ik ook tornooien te spelen. Tegelijkertijd is ook mijn ambitie steeds gegroeid.

Ongeveer een jaartje geleden heb je dan 100% gekozen voor tennis?
Maxime:
Ja, dat was niet direct een makkelijke keuze maar de combinatie tussen school en de intensieve trainingen werd te zwaar. Ik had ook enkele bevriende tennissers die zich ook volop wilden toeleggen op tennis en vorige zomer heb ik samen met mijn ouders besloten om voor het tennis te gaan en verder te studeren via de centrale examencommissie (nvdr. via zelfstudie). In september 2014 ben ik dan dagelijks beginnen tennissen aan de Kim Clijsters Academie.

Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Maxime: Je hebt daar een optimale infrastructuur, echt een heel goede accommodatie! In het weekend was ik thuis, maar tijdens de weekdagen verbleef ik in Limburg. En daar ging het om tennis natuurlijk, ik trainde er zeer intensief met professionele mensen.

Je houdt van uitdagingen?
Maxime: Ja, de omschakeling was zwaar, maar plezant. Hard werken is mijn passie. Elke dag superhard trainen doe ik dus zeker niet met tegenzin! Het studeren op eigen houtje is niet altijd makkelijk maar ik kan nu wel alles zelf plannen. Ik kan nu vak per vak systematisch aanpakken om zo mijn derde graad af te werken. Hopelijk kan ik op die manier volledig voor het tennis gaan! 

Hoe ver sta je nu na een jaar intensief trainen?
Maxime: Sinds Pasen train ik in Diest met de ervaren toptrainers Benny (Van Houdt) en Michiel (Antheunis) om mij verder op te leiden. Het vraagt immers wel wat tijd om hetgeen ik tijdens de training leer te integreren in de wedstrijden. Nu ga ik elke dag op en af met de trein wat fysiek toch wel zwaar is omdat ik telkens vroeg opsta en meerdere trainingen per dag afwerk. ’s Avonds lig ik dus altijd vroeg in mijn bed. In het weekend train ik dan bij clubs in de buurt, Oase in Kessel of de Heistse tennisclub.

En thuis heb je een privé manuele therapeut?
Maxime:
Ja, ik heb geluk! Mijn vader is osteopaat-kinesist en dat heeft zo zijn voordelen. Zo werkt hij voornamelijk preventief om kwetsuren te vermijden. Op gebied van kracht en uithouding heb ik wel nog een hele weg af te leggen. In de oefenzaal volg ik hiervoor minstens tweemaal per week specifieke programma’s en tussendoor werk ik ook een loopschema af in het wandelbos.

Ben je tevreden met de keuze die je gemaakt hebt?
Maxime:
Zeker! Ik voel dat ik het voorbije jaar heel wat vooruitgang gemaakt heb. Tennis is een mooie sport en iets wat ik heel graag doe en uiteraard wil ik ook goed presteren. Deze zomer ben ik aan hoog tempo bezig geweest in de sterrentornooien “Heren 1” en internationale “Future”tornooien met de bedoeling veel bij te leren, punten te pakken en zo op te klimmen op de internationale ranking.

Wat is je ambitie?
Maxime:
Momenteel ben ik B-15/4-speler, nummer 65 van België. Ik zou heel graag op korte termijn A-speler worden. De ultieme droom is natuurlijk om van tennis mijn beroep te kunnen maken en daar wil ik alles voor doen. Volgend jaar zou ik graag nog wat hoger klimmen op de ranking. Mijn ambitie is om ooit de top 100 van de wereld te halen, een immense uitdaging maar ik ga ervoor!

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Asian Kitchen

Prikkel je smaakpapillen met de Oosterse keuken van Asian Kitchen of proef van de overheerlijke, kraakverse sushigerechten. Er is voor elk wat wils!  

lees meer

Clem Vercammen

Clem Vercammen is een gevestigde waarde en vertrouwde naam in de juwelen- en uurwerkenwereld! Je vindt er een enorm aanbod juwelen en horloges en kan deze er ook laten repareren in het eigen atelier.

lees meer

New Van Heukelom

Bij New Van Heukelom aan de Liersesteenweg vind je allerlei kantoor- en schoolmateriaal, van paperclips en nietjesmachines over balpennen tot mappen in alle maten, maar ook computers, tablets, printers en toebehoren.

lees meer

De Cavalerie

In de loungy eet- en drankgelegenheid De Cavalerie kan je terecht voor een drankje, een snelle hap of uitgebreide maaltijd met zicht op het domein of de pistes van de manege. Op het terras is het leuk vertoeven in de zomer maar je geniet er ook van het eerste lentezonnetje of de nazomerzon.

lees meer

Speciale promoties Check het hier