Eten of dieten?

Op onze openbare omroep begon onlangs het programma ‘Over eten’, in elk tijdschrift staat wel iets te lezen over welke voeding goed voor je is en welke niet en tegelijkertijd worden we overspoeld door de meest smakelijke reclameboodschappen. Het lijkt wel of er één groot complot gesmeed is om ons te doen eten. An Bogaerts, afkomstig uit Beerzel dorp, schreef met haar boek ‘Kilocomplot’ een pleidooi om met z’n allen opnieuw normaal te eten.

An studeerde af als biologe en werkt al meer dan 10 jaar als lifestylejournaliste voor onder andere De Morgen, De Standaard en De Tijd. Ze werkte ruim twee jaar aan haar ‘Kilocomplot’. Daarvoor las ze meer dan 100 boeken en wetenschappelijke artikels en voerde ze interessante gesprekken met tientallen topwetenschappers. In haar boek brengt ze haar eigen ongezouten mening, haar gezonde visie op onze eetgewoontes en ze beschrijft de zin en vooral de onzin van het diëten. Verwacht geen wonderrecepten, geen oplossingen op maat maar wel een boek dat je aan het denken zet over de manier waarop we leven en hoe we met eten omgaan.

Eten is alomtegenwoordig
Onze overovergrootouders aten om te overleven. Dat is intussen wel serieus veranderd. Wij eten als het ware constant en zonder erbij na te denken. Een tienuurtje, een vieruurtje, een knabbeltje bij het aperitief, een hapje voor tv, … We eten vaak niet omdat we honger hebben, alleen blijkt het ontwijken van eten moeilijk.

Waarom worden we eigenlijk verslaafd aan al die zoetigheden of fastfood en zijn het net de gezonde groenten en fruit die we links laten liggen? Chips voor de tv? Dan gaat meteen heel de zak eraan. Paaseitjes? Welke paaseitjes? Voedingsproducenten verleiden ons met mooie woorden als ‘op houtskool gebakken pizza met zongedroogde tomaten’ terwijl we in werkelijkheid gewoon een ‘diepvriespizza met tomaat’ opeten.

Weetjes die de ogen openen
“Het is ongelooflijk hoe we beïnvloed worden door automatismen, door onze omgeving, door de verpakking van een product of door de reclame,” schrijft An, “Het gevolg is dat we nog amper nadenken over wat we eten en hoeveel we eten.” Wat denk je bijvoorbeeld van lightproducten? Ben jij ook iemand die redeneert dat je best wat extra kan nemen omdat het toch light is? Niets is minder waar. In light-producten mogen dan minder vetten zitten, ze bevatten wel een pak meer suikers. Toch maar even nadenken dus vooraleer je een schepje extra neemt.

We zouden ook minder moeten eten. Maaltijden overslaan is volgens An geen goed idee, regelmatiger eten is dat wel maar die porties, die mogen best wat kleiner. Wist je trouwens dat onze borden waaruit we eten de voorbije eeuw 23% groter geworden zijn? Je leest het allemaal in ‘Kilocomplot’.

Het boek
‘Kilocomplot’ van An Bogaerts is een wetenschappelijk onderbouwd boek overgoten met een humorsausje en heel wat zin voor relativering. Het werd uitgegeven door uitgeverij Horizon en is verkrijgbaar bij de meeste boekenwinkels. Je betaalt 19,99 euro, een bedrag dat je zo terugverdient als je de tips volgt uit het boek en je eten wat beter doseert.

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Het Reklameklokje

Gratis weekblad voor de regio Heist-op-den-Berg, Beerzel, Berlaar, Berlaar-Heikant, Booischot, Grootlo, Hallaar, Hulshout, Heist-Goor, Itegem, Pijpelheide, Putte, Schriek, Wiekevorst en Begijnendijk. Een uitgave van drukkerij-uitgeverij Peeters nv.

lees meer

Hair & Beauty

Verkoop van professionele kappers- en schoonheidsproducten Haarverzorging - Kleuringen - Stylingproducten - Make-up - Nagelverzorging

lees meer

Asian Kitchen

Sushi, wok & grill Prikkel je smaakpapillen met de Oosterse keuken van Asian Kitchen of proef van de overheerlijke, kraakverse sushigerechten. Er is voor elk wat wils!  

lees meer

Speciale promoties Check het hier