Nieuws uit de regio

04-02-2023 - Hallaar

30 jaar padden overzetten

Het was toenmalig boswachter Herman Goossens die Natuurpunt er in  1993 op attent maakte dat langs de Spekstraat honderden padden werden doodgereden op hun jaarlijkse trek vanuit de Averegten naar de oude zandwinningsputten de 7 Verdiepingen. Enkele natuurvrienden besloten de padden een handje te helpen om hen veilig de Spekstraat en de Boonmarkt te helpen oversteken. Dertig jaar later zijn nog enkele enthousiastelingen van het eerste uur als Titte Van den Broeck (Den Gruunen Heisteneer) en Julien De Groof, in de avondlijke trekuren aanwezig om deze nuttige beestjes veilig te begeleiden naar hun paringsgebied.

Vele padden het leven gered

“Het was een waar slagveld in de jaren ‘90 in de Spekstraat”, vertelt Titte, “verminkte, verpletterde, doodgereden padden die overal verspreid lagen. Met onze vereniging, toen nog Wielewaalafdeling Netevallei, hebben we toen een amfibiewerkgroep opgericht en van de gemeentelijke milieuraad kregen we 10.000 Belgische frank voor aankoop reflecterende veiligheidsvesten, zaklampen, emmertjes en batterijen te kopen. We kregen de toelating om de Spekstraat af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. We zijn toen klein begonnen met 648 overgezette padden in 1993 tot meer dan 3000 enkele jaren later”.

Moelijkheden

In de loop der jaren stonden de padden en hun leefgebied regelmatig onder druk; zo was er de boer uit de buurt die een natte weide onderweg naar de poelen, wilde ophogen met een halve meter om zo een droge akker te creëren om mais op te zaaien. Die vergunning werd gelukkig echter niet toegekend. Hete zomers zoals die van 2018  lieten de vijvers van de 7 Verdiepingen voor de helft opdrogen. En een bijzondere schimmelziekte, chytridiomycose, heeft voor een uitdunning van de populatie gezorgd.

Wie wil er nog helpen?

De paddenoverzet heeft ook een belangrijke educatieve meerwaarde: kinderen van drie lokale basisscholen kwamen letterlijk en figuurlijk een handje toesteken en konden zo iets bijleren over de natuur. “Nu komen dikwijls mensen helpen die 20 jaar geleden met de klas van meester Jan De Preter kwamen ‘paddekes rapen’ en die brengen nu eigen kinderen mee zodat opvolging is verzekerd”, aldus Titte. De ‘paddenmeesters’ zijn nog steeds op zoek naar helpende handen om de wrattige vriendjes  een veilige overtocht te bezorgen. Het enige wat je nodig hebt is een zaklamp, een emmertje en een fluo-hesje  voor de veiligheid. Als je interesse hebt, geen dan een seintje aan Titte Van den Broeck (015 24 34 87) of Julien De Groof (0468 46 54 49)

 

Chris Scheirs

Op zoek naar iets lekkers om vanavond te eten of naar een smakelijk menu voor uw feest? Bij Chris Scheirs kan je dagelijks terecht voor kwalitatieve producten en ook voor de catering van uw feest bent u er aan het juiste adres.

lees meer

F&S Projects

Bij F&S ben je aan het juiste adres voor de houten binnen- en buitenafwerking van je woning. Houten vloeren, binnendeuren, terrassen of projecten op maat, ... er is geen project te zwaar.

lees meer

Marjel boetiek

Bij Marjel Boetiek in Westmeerbeek vind je elk seizoen opnieuw de meest stijlvolle dameskleding! Je kan er terecht voor de laatste nieuwe trends waarmee je zal stralen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier