Nieuws uit de regio

03-02-2023 - Heist-op-den-Berg

Zilveren Zwaan: Nieuwe ouderenzorg in Heist

Met een feestelijke receptie werd in CC Zwaneberg de welzijnsvereniging De Zilveren Zwaan opgericht. Die moet een antwoord bieden aan de toekomstige uitdagingen voor de ouderenzorg in Heist, maar ook aan de grote bedragen die het lokaal bestuur (jaarlijks tot 1 miljoen) moet bijpassen in de boekhouding van WZV Berkenhof. Dat rustoord wordt alvast overgedragen van het OCMW naar de nieuwe publiekrechterlijke vereniging.

WZC Berkenhof te veel verlieslatend

“In de Heistse ouderenzorg staan we voor behoorlijke uitdagingen,” aldus burgemeester Jan Moons, “Het huidige gebouw van het Berkenhof is redelijk versleten en niet aangepast aan de hedendaagse normen. Is het verantwoord om de Heistse burger die hoge kosten te laten betalen?Wij hebben alle mogelijkheden onderzocht, ook privatisering, en hebben na consultatie van verschillende partners, geoordeeld dat een welzijnsvereniging de beste oplossing in. Die zal ons toelaten om sneller te schakelen, sneller in te spelen op toekomstige noden en het aanbod beter af te stemmen op de vraag. Daarbij dragen wij kwaliteit hoog in het vaandel: een woonzorgcentrum zal een thuis zijn waar mensen graag wonen, niet waar ze ‘moete’ wonen.”

Thuiszorg wordt belangrijker

Voorzitter van de Zilveren Zwaan wordt ex-burgemeester Luc Vleugels. “Deze vereniging wordt iets gelijkaardigs als het AGB Sport & Cultuur (die de Heistse sportinfrastructuur beheert). De Zilveren Zwaan zal een andere aanpak mogelijk maken om beter na te denken over de ouderenzorg, om gemakkelijke de overgang te laten maken van thuiszorg naar het WZC, om aan te kunnen sluiten bij hedendaagse tendensen. Eén daarvan is zoveel mogelijk zorg ‘extra muros’, dit wil zeggen niet in het centrum maar bij de mensen thuis.”  Vleugels duidt daarvoor al 3 speerpunten aan: De Zilveren Zwaan werkt nauw samen met het lokaal bestuur, er komt een goed overleg met alle andere partners als de wzc Ten Kerselaere, H. Familie en St. Jozef en andere organisaties als de Minder Mobiele Centrale of thuiszorganisaties: en een nieuw zorgcentrum moet een ‘glazen huis’ worden en geen ‘gesticht’ zoals vroeger.

Nieuw WZC op parking Vlinderstraat

Sarah  Wouters, schepen voor ouderenzorg mocht het nieuwe logo voorstellen: “De kleur is ‘zilver’ en niet grijs” en ze wees vooral op de bijhorende slogan: ‘Uw welzijn, onze zorg’. “Net zoals een zwaan liefde en trouw uitstraalt, willen wij een trouwe partner zijn. Het beheer van het huidige Berkenhof wordt overgedragen aan de nieuwe vereniging, net als de thuiszorg die de gemeente nu organiseert.  In 2028  willen we de eerste steen leggen voor een nieuw zorgcentrum waar nu de parking Vlinderstraat is.” Vanop de site waar nu het OCMW is, kan men een toegang maken tot het centrum zodat het vanuit het centrum makkelijk bereikbaar is. In de toekomst zou het ‘gendarmeriegebouw’ dan zelfs een andere bestemming kunnen krijgen.

Garage Michiels

Garage Michiels in Herselt is erkend verdeler van SsangYong en Mitsubishi. Je vindt er meer dan 35 jaar ervaring, een vlotte en correcte service en een moderne werkplaats met goed opgeleide techniekers.

lees meer

Plus Home Services

Ben je op zoek naar een nieuwe job? Zoek je hulp in het huishouden? Plus Home Services zorgt voor thuishulp via dienstencheques.

lees meer

Marjel boetiek

Bij Marjel Boetiek in Westmeerbeek vind je elk seizoen opnieuw de meest stijlvolle dameskleding! Je kan er terecht voor de laatste nieuwe trends waarmee je zal stralen.

lees meer

Piampiani

In de Bergstraat kan je bij Piampiani terecht voor een enorme collectie trendy schoenen voor dames en heren. Je vindt er ook heel wat handtassen die je met je nieuwe paar schoenen kan combineren.

lees meer

Speciale promoties Check het hier