Nieuws uit de regio

30-01-2023 - Berlaar Heikant

Chiro maakt zelf speelplein 'groen'

Op hun terrein aan de Heistsebaan hebben de jongeren van Chiro Berlaar-Heikant zelf gezorgd voor meer groen door de aanplant van streekeigen hagen en een tiental hoogstambomen.  Deze aanplantingen maken deel uit van het plattelandsproject ‘Groenkapoen’ waarbij de Antwerpse regionale landschappen samenwerken met vier Antwerpse jeugdverenigingen om hun speelterreinen op te waarderen op vlak van biodiversiteit, ontharding, klimaatadaptatie en natuurbeleving.

Zelf planten is leuker

Vorige zondag heerste er een gezellige drukte op de terreinen van Chiro Berlaar-Heikant. Leiding en leden hielpen elkaar met het aanplanten stevig groen  waaronder winterlinde, tamme kastanje, gewone esdoorn en zomereik. Aan het enthousiasme van de jongeren merkt An-katrien Cuypers, projectmedewerker bij Regionaal Landschap Rivierenland (RLR) dat de jeugd graag zelf de handen uit de mouwen steekt om zich in te zetten voor de klimaatstrijd en meer natuur. Ze vindt het fantastisch dat jeugdbewegingen via Groenkapoen financiële middelen en een plan van aanpak krijgen om meer groen te integreren in hun eigen leefwereld.

Nog meer plannen

Ook leidster Inés Wuyts is bijzonder content met de vergroening van hun speelterrein: “Later dit jaar krijgt het speelterrein hier ook een evenwichtsparcours, extra materiaal om kampen te bouwen, geheime verstopplekjes in het speelbos, een gezellige vuurput en een buitenklas,” vertelt ze. “Het is de bedoeling dat ook jongeren uit de buurt en de leerlingen van Gemeentelijke Basisschool Heikant mee kunnen genieten van onze groene speelterreinen. We hebben trouwens het plan om ook de tussenliggende terreinen te ontharden en natuurlijk in te richten, maar daarvoor zijn we momenteel nog op zoek naar extra subsidies.” Doordat de jongeren zelf ook inspraak kregen over het ontwerp van hun ideale speelterrein, waren ze bovendien extra gemotiveerd. Ook de gemeente Berlaar zette zich in voor de lokale jeugdvereniging met logistieke steun en het maken van de plantgaten. Ze schonken alle jongeren ook een welverdiend cakeje na het harde labeur.

Groene jeugdterreinen

De Antwerpse Regionale Landschappen, zoals Rivierenland, zetten zich in voor de natuur en het landschap in de provincie Antwerpen. Ze behouden en versterken de natuur en het landschap en werken aan erfgoed, streekidentiteit, recreatie, natuureducatie en draagvlak. Hiervoor worden ze door de provincie financieel ondersteund. Hun project Groenkapoen is speciaal gericht op vergroening van jeugdterreinen en  wordt mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en provincie Antwerpen.

 

 

De Hoofdzaak - Kapsalon

Een frisse snit, een knappe brushing of styling, een nieuw kleurtje, … Redenen genoeg om te genieten van een heerlijk verwenmoment bij De Hoofdzaak. U wordt er van begin af aan in de watten gelegd.

lees meer

Garage Michiels

Garage Michiels in Herselt is erkend verdeler van SsangYong en Mitsubishi. Je vindt er meer dan 35 jaar ervaring, een vlotte en correcte service en een moderne werkplaats met goed opgeleide techniekers.

lees meer

Bosmans Slaapcomfort Center

Wie goed slaapt is gezonder, energieker en opgewekter. Bij Bosmans Slaapcomfort vind je een enorm aanbod slaapsystemen, hoofdkussens, dekbedden en bedtextiel.

lees meer

Speciale promoties Check het hier