Nieuws uit de regio

09-06-2022 - Berlaar

Augustinus wordt 125 jaar

In 1897 kwamen zuster Aloysia en zuster Rafaël, twee Zwartzusters uit Mechelen in Berlaar wonen.  Een jaar eerder was de eerste steen gelegd voor het ‘gesticht’ en er was nog heel wat werk vooraleer de eerste oudere zijn intrek kon nemen. Zondag 12 juni viert het Woonzorgcentrum haar 125-jarig bestaan met een feestmarkt op het terrein aan de Legrellestraat 33. Om 13.30 u opent burgemeester Horemans de feestelijkheden: allerlei kraampjes, standjes met een hapje en een tapje, een fototentoonstelling over het verleden, een tombola met vele mooie prijzen en een optreden van Fanfare Sint Cecilia.

”De voorbij 125 jaren waren een periode van bouwen, afbreken en terug opbouwen”, begint directeur Jan Van Craenendonck het verhaal. “Het prieeltje en de grot dateren van 1911 en 1912 en hebben toen 3.545 Belgische frank gekost. Andere mooie mijlpalen waren de bouw van een eerste lift in 1948 en van een filterinstallatie voor drinkbaar water in 1949. Tot 1950 was de werking van het rusthuis helemaal in handen van Mechelse Zwartzusters: keuken, poetsen en zorg,.. De zuster deden het allemaal zelf tot in 1950 de eerste 2 lekenpersoneelsleden hun intrede deden. In 1970 waren er dat al 20 en vandaag tellen wij 130 medewerkers. Toch zijn er nog altijd zusters die ons team regelmatig een handje komen toesteken”.

55 jaar geleden fuseerden de Zwartzusters met andere congregaties zodat de inrichtende macht nu de Zusters van Overijse-Mechelen zijn. In 1996 werden assistentiewoningen opgericht en werd ook kortverblijf mogelijk.  Het meest recente bouwproject dateert van 2017. Sint Augustinus is nu uitgegroeid tot een hedendaags woonzorgcentrum met 106 woongelegenheden, 5 kamers voor kortverblijf en 74 assistentiewoningen.

Ook de werking op zich in de loop van 125 jaar sterk veranderd. “In de beginjaren waren er altijd bewoners die daadwerkelijk meehielpen bij het reilen en zeilen van het huis : in de tuin of in de keuken, en zelfs bij het poetsen … De laatste jaren is nog een extra dimensie toegevoegd aan het woonzorgcentrum : het woonzorgcentrum is deel van zijn omgeving en wil nog meer dan vroeger inzetten op een warme interactie tussen het huis en de buurt in Berlaar. Jong en oud is hier altijd zeer welkom , om op bezoek te komen bij één van de bewoners, maar even goed om deel te nemen aan de activiteiten van het buurthuis of om gewoon anderen te ontmoeten voor een babbel of gewoon even goeiedag te zeggen bij de krant en een tas koffie”, aldus directeur Van Craenendonck die hoopt dat zondag veel mensen een kijkje komen nemen.

Chris Scheirs

Op zoek naar iets lekkers om vanavond te eten of naar een smakelijk menu voor uw feest? Bij Chris Scheirs kan je dagelijks terecht voor kwalitatieve producten en ook voor de catering van uw feest bent u er aan het juiste adres.

lees meer

Skinfit

Hoogkwalitatieve sportkleding. Geweldige natuurbelevenissen en intensieve lichaamservaring inspireerden dit hoogkwalitatieve merk om de perfecte functionele kleding te vervaardigen zodat het aangenaam sporten en bewegen is in de vrije natuur.

lees meer

Hoorcentrum Aerts

Hoorcentrum Aerts staat garant voor de beste hooroplossingen op maat. U kan er vrijblijvend terecht om uw gehoor te laten testen en informatie te vergaren over de best mogelijke opties om uw gehoor te verbeteren en te beschermen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier