Nieuws uit de regio

24-12-2021 - Booischot

Kasteel in de steigers

Het kasteel Ter Laken staat voor minstens een jaar in de stellingen, niet voor een grondige restauratie van het unieke erfgoed, maar alleen voor de dakherstelling die dringend nodig was om verdere schade te vermijden. De aannemer heeft hiervoor bijna een jaar de tijd gekregen en de dakwerken zullen 400.000 euro kosten. De helft daarvan wordt betaald door het Agentschap Onroerend Erfgoed, de andere helft door de gemeente. Voor de eigenlijke restauraties aan het kasteel en de remise werd een subsidiedossier. Dat verloopt via een wedstrijd. Nu is het wachten tot er in maart meer duidelijkheid komt over de jurering ervan.

Als de stelling volledig gebouwd is, worden de daktimmer, het onderdak en de bedekking van natuurleien en zink hersteld zoals ze oorspronkelijk waren opgebouwd. Delen van het dak waren in de loop der tijd namelijk vervangen door asbestleien. Die werden vorig jaar verwijderd.

 Sinds de aankoop en openstelling van het park in 2018 door Kempens Landschap en lokaal bestuur Heist-op-den-Berg hebben al heel wat buurtbewoners en natuur- en erfgoedliefhebbers de weg naar deze mooie plek gevonden. “De beschermde gebouwen op het domein verdienen een grondige restauratie en een nieuwe invulling”, vertelt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap. “Ook hier voerde Kempens Landschap reeds de eerste stappen uit. Zo werden de nodige onderzoeken gedaan en werd een architectenbureau aangesteld. Dat oordeelde dat het vervallen dak als eerste aangepakt moet worden om verdere schade tegen te gaan. Dat kon ook Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele vaststellen toen hij hier in het najaar van 2020 een werkbezoek bracht”

Burgemeester Luc Vleugels: “We zijn trots dat dit bijzondere erfgoed in onze gemeente een mooie toekomst tegemoet gaat. Het is een werk van lange adem om het geheel op te waarderen. Stap voor stap zullen we de gebouwen aanpakken. Midden 2022 staan de werken aan de historische serre en de volière alvast op de agenda. Voor de grote restauraties aan het kasteel en de remise werd onlangs een subsidiedossier ingediend bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Dit alles is enkel mogelijk door de vruchtbare samenwerking tussen ons lokaal bestuur, Stichting Kempens Landschap en het agentschap Onroerend Erfgoed. Ik kijk alvast uit naar het resultaat!”

Café 't Pleintje

Bij Café 't Pleintje geniet je het hele jaar door van gezelligheid! Boven kan je ook een feestzaaltje huren, ideaal voor een verjaardagsfeestje, receptie of vergadering.

lees meer

Groep LAC-Verschaeren

Merken als Audi, Volkswagen en Skoda gecombineerd met een correcte service en onderhoud. Bij Groep LAC - Verschaeren bent u aan het goede adres voor de aankoop en het onderhoud van uw wagen, nieuw of tweedehands.

lees meer

De Studio

Of je je nu goed in je vel wil voelen, gewoon aan je conditie of figuur wil werken of je wil voorbereiden op een sportprestatie. Bij De Studio ben je op de juiste plaats. Tijdens de individuele workout sessies en groepssessies ga je steeds terug naar de basis op zoek naar meer fysieke, mentale en emotionele energie.

lees meer

Speciale promoties Check het hier