Nieuws uit de regio

03-09-2021 - Heist-op-den-Berg

Nagebouwd tot in de perfectie

Waar houdt een mens zich in coronatijden mee bezig? Voor Carl Ruymaekers (63) uit het Gastveld in Heist is dat modelbouw van vooral vliegtuigen. Dat gaat dan niet om zo maar wat plastiek in elkaar plakken, maar de perfecte afwerking tot in de allerkleinste details.  Aan een klein vliegtuigje werkt hij 2 à 3 maanden. Een Lancaster bommenwerper (zoals er in WOII in de Verkensstraat te Hallaar een is neergestort) is een project van een jaar of twee.

“Mijn vader was een gepassioneerd modelbouwer”, begint Carl zijn verhaal. “Die was gefascineerd door de vliegtuigen die hij in WOII had zien overvliegen. Samen gingen we dikwijls naar Keerbergen vliegtuigen spotten toen daar nog een vliegplein was. Als ik als 8-jarige samen met hem aan tafel zat en hij hield zijn adem in om een minuscuul klein detail op de exacte plaats te kunnen zetten, dan hield ik ook mijn adem in. Op 14 jaar heb ik mijn eerste Spitfire jachtvliegtuig gebouwd. Op een schaal van 1/72 worden de lichtjes in de cockpit wel bijzonder klein, maar ik wil graag alle onderdelen zo exact mogelijk weergeven.  Bijvoorbeeld gebruik ik een soort vloeibaar glas om de bril van de piloot net echt te laten lijken. ”.  Carl heeft ondertussen al enkele honderden, misschien wel duizend, modellen in elkaar gestoken waaronder ook de raceauto van Jacky Ickx niet te onderscheiden van de echte, alleen vele malen kleiner. “De Lotus 72E waarmee Ickx de Race of the Champions won in Silverstone heb ik tot de kleinste perfectie nagebouwd, met veiligheidsgordels in stof nagemaakt en speciale regenbanden die ik in Japan kocht. Zelfs de pitlane is in beton, met daarnaast een stukje asfalt van de racebaan”

Een goede modelbouwer moet volgens Carl een vaste hand hebben, goede ogen en ook een beetje technisch vernuft. “Eerst schaf ik mij boeken aan over het onderwerp dat ik ga nabouwen zoals nu de Lancaster BMK1 bommenwerper: waarvoor werd hij ingezet, hoeveel verbruikte hij en vooral, hoe zag hij er in het echt uit?”  Vooral het schilderen van de onderdelen is een secuur werk: afwassen en ontvetten, grondverf, de eigenlijke kleur, vernissen, belijnen en stickers aanbrengen en dan terug een lichte laag vernis.. Gelukkig werkt de echtgenote van Carl met de vroege en de late zodat hij ofwel de hele voormiddag of ’s avonds tot 10 u aan zijn projecten kan werken.

Het Reklameklokje

Gratis weekblad voor de regio Heist-op-den-Berg, Beerzel, Berlaar, Berlaar-Heikant, Booischot, Grootlo, Hallaar, Hulshout, Heist-Goor, Itegem, Pijpelheide, Putte, Schriek, Wiekevorst en Begijnendijk. Een uitgave van drukkerij-uitgeverij Peeters nv.

lees meer

Radio Christina

Al sinds 1980 is Christina een vaste waarde in het regionale radiolandschap en dat door een leuke mix van toffe muziek en nieuwtjes van dichtbij. Je kan Radio Christina nu ook online en digitaal beluisteren.

lees meer

Ah Yes!

Dans-, turn- en yogakledij

lees meer

Heytens

Op zoek naar het geknipte deco-idee? Welke stijl u ook verkiest, bij Heytens vindt u inspiratie bij de vleet. Kiezen uit het ruime aanbod stoffen en materialen, opmeten en laten plaatsen. Op naar een nieuw interieur?

lees meer

Speciale promoties Check het hier