Nieuws uit de regio

13-11-2020 - Heist-op-den-Berg

Bingo zorgt voor barst in meerderheid

In de Heistse gemeenteraad werd een reglement goedgekeurd dat aan de wildgroei aan bingo- of kienavonden een einde wil stellen. Vooral de commerciële organisaties  van ‘lootkaartnamiddagen en -avonden’ wordt een halt toegeroepen. “Volledig in overeenstemming met de wetgeving op de kansspelen”, aldus schepen Katleen Vantyghem (N-VA). Vooral raadslid Thomas Van Hoof (ook N-VA) was ‘in een kramp geschoten’ doen hij het voorstel van reglement zag. Uiteindelijk gaven 23 gemeenteraadsleden op 35 hun goedkeuring, dus 7  dissidenten binnen de meerderheid.

“Er zijn de laatste tijd talrijke organisaties actief met bingo of kienen”, motiveert Vantyghem, “commerciële evenementen waarop praktisch geen controle is. Vanuit de politie kregen we ook veel opmerkingen en bij navraag blijkt dat ook de Kansspelcommissie er mee bezig is. We willen een gezellig bingospel niet verbieden, maar hebben duidelijk vastgelegd wat kan en wat niet kan. Als men niet aan die voorwaarden voldoet, moet men een aanvraag doen bij de Kansspelcommissie, verantwoordelijk voor de naleving op de gokwetgeving”.

Een bingospel moet minstens 6 weken op voorhand aangevraagd worden en kan alleen door een erkende Heistse vereniging en dat maximum 4 keer per jaar. De inzet moet ‘beperkt’ zijn en de prijzen ‘van geringe waarde’, zeker geen geldprijzen. “Een snoepje of een taart”, gaf de schepen als voorbeeld. In het gemeentelijk besluit worden uitdrukkelijk commerciële activiteiten rond kienen of bingo verboden. “We begrijpen dat het voor vele mensen een gezellig samenzijn is, waar sociale contacten worden gelegd en onderhouden, maar er worden ook schrijnende toestanden gesignaleerd van oudjes die de helft van hun pensioen spenderen”

Thomas Van Hoof vond het verhaal van ‘pathologische gokkers’ fel overdreven en meent dat slechts 4 kienavonden voor een vereniging veel te weinig is. Marcel Van Hoof (ETA+)weet dat vele mensen misnoegd zullen zijn. Jan Baestaens (ETA+) vermoedt dat organisatoren snel achterpoortjes zullen vinden en Frans Poortmans (Vlaams Belang) vindt het Heistse bestuur ‘heiliger dan de paus’ en denkt dat men gewoon een dorp verder gaat spelen.

Boexstaens Uurwerken - Juwelen

Bij Boexstaens Uurwerken en Juwelen kan je terecht voor stijlvolle en kwalitatieve horloges en sieraden. Er is voor elk wat wils waarmee je zal schitteren!

lees meer

Boexstaens Optiek

U wil toch ook het beste voor uw ogen? Bij Boexstaens Optiek kan je terecht vooreen uitgebreide keuze brillen, zonnebrillen en kinderbrillen maar ook voor lenzen.

lees meer

Chong San

Chinees restaurant

lees meer

Mijn gezonde voeding

Diëtiste en voedingsdeskundige

lees meer

Speciale promoties Check het hier