Nieuws uit de regio

27-10-2020 - Heist-op-den-Berg

De Adem van Jef en Gerda

In CC Zwaneberg loopt tot 15 november een schilderijtentoonstelling met werk van Antwerpenaar Jef Blancke. Tegelijkertijd heeft de schilder ook een boek uitgegeven met zijn werk met daarnaast gedichten van Gerda De Preter. De jeugdschrijfster die nu in Haacht woont is geboren en getogen in Heist-op-den-Berg en heeft de zwijgende portretten van Jef een stem gegeven en maakte hen mondig. ‘Adem’, de titel van het boek én de tentoonstelling verwijst naar het laatste gedicht dat Gerda schreef in het boek: Een veelvoud van zwijgen, nog net hoorbaar.

De wereld van schilder Jef Blancke is er een van mensen. Met acryl, krijtpastels, houtskool en fixatief op canvas schildert hij een lange stoet van mensen: jong en oud, dromers en tobbers “Een mens is een kind van zijn tijd”, begint Jef Blancke (76) zijn verhaal. ”Daarom haal ik voor de portretten mijn inspiratie uit foto’s van de jaren ’40 en ’50 of zelfs de jaren ’30. Ik bekijk die mensen met de verwondering van een kind en probeer ook die emotie te volgen bij de tekening. Als 16-jarige was ik facteur in Brussel in een proletarische omgeving. Ik zal dus nooit notarissen of andere notabelen portretteren. Ik begon in de jaren '60 toen kunst vooral geëngageerd moest zijn. Ik geef mijn kijk op die tijd en mensen door portretten  van de bouwvakker, de garagist, de tapper....”.

Het is niet de eerste keer dat de schilder samenwerkt met schrijvers voor de uitgifte van een boek. Eerder deed hij dat ook al met Joke Van Leeuwen e.a. Bij Gerda De Preter heeft het een tijdje geduurd voor ze wist wat ze bij de tekeningen van Jef moest schrijven. Uiteindelijk verkoos ze voor gedichten, waar ze eerder ook al aan bezig was. “Dat is het mooiste wat er bestaat voor een schilder”, aldus Jef, “Mensen die hun eigen verhaal kunnen projecteren in je werk. Het is vaak ontroerend wat toeschouwers in de schilderijen en tekeningen ontdekken, zaken die je er zelf nooit in zag”.

De tentoonstelling is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van Zwaneberg. Op zaterdag en zondag zal Jef Blancke zelf aanwezig zijn, een aimabel man die graag bereid is tot een gesprek;

‘Adem’ met schilderwerken van Jef Blancke en gedichten van Gerda De Preter is verkrijgbaar in de betere boekhandel of bij Uitgeverij P, Sint-Antoniusberg 9 te 3000 Leuven. (016 23 12 45 contact@uitgeverijp.be )

De Roover

Gedimat De Roover is een handelaar in bouwmaterialen die u ondersteunt met deskundig advies en dit voor vakman, kmo en particulier. Bij De Roover kunt u kwalitatieve merken van bouwmaterialen kopen en laten leveren aan scherpe prijzen.

lees meer

Plus Home Services

Ben je op zoek naar een nieuwe job? Zoek je hulp in het huishouden? Plus Home Services zorgt voor thuishulp via dienstencheques.

lees meer

Bizzar

Bizzar biedt je de mooiste collecties kinderkleding. Je vindt er de leukste stukjes voor je oogappel van 0 tot 14 jaar binnen een trendy en kleurrijke shopomgeving.

lees meer

Clem Vercammen

Juwelen - Trouwringen - Uurwerken - Herstelatelier

lees meer

Speciale promoties Check het hier