Nieuws uit de regio

06-10-2020 - Westmeerbeek

Nog meer charme in Hof ter Borght

De kastelen uit de regio langsheen  de Grote Nete worden meer en meer ontsloten voor het publiek dankzij de inspanningen van Kempens Landschap. Een nieuwe realisatie daarvoor in het park Hof ter Borght in Westmeerbeek is de restauratie van de smeedijzeren brug van die je naar het eiland in de vijver van het park leidt. Net zoals Hof ter Laken in Booischot wordt getracht om in Hof ter Borght de charme van vroeger opnieuw in te voeren en op te waarderen als parkdomein. Sinds 2016 hebben Kempens Landschap en de gemeente Hulshout samen het park in erfpacht.

Langs de meanderende oevers van de Grote Nete pronkt Hof ter Borght: een prachtig historisch domein van ruim 18 hectare groot. Het classicistisch landhuis met statige bijgebouwen is in private eigendom en wordt gerestaureerd onder leiding van architectenbureau Erfgoed & Visie. Het kasteelpark strekt zich uit tot aan de Grote Nete en heeft een centrale vijver met een eendenkooi, een idyllisch bruggetje in Engelse stijl en een paviljoentje. Rondom de vijver liggen graspartijen en waardevolle bossen met eeuwenoude bomen. De brug werd samen met de aanlegsteiger en eendenkooi aangelegd in 1909 in opdracht van de toenmalige eigenaar Jacobs. De sierlijke brug in Engelse stijl past bij de balustrade van het terras op de eerste verdieping van het kasteel. “Stap voor stap willen we de grandeur van weleer laten terugkeren in Hof ter Borght,” aldus Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap. “Sinds Kempens Landschap het park in erfpacht nam samen met de gemeente Hulshout, vonden reeds heel wat wandelaars en cultuurliefhebbers hun weg naar het domein. De brug is één van de meest in het oog springende erfgoedelementen bij de vijver en straalt nu opnieuw. “

Gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap Jan De Haes vult aan: “Door de coronacrisis hebben de werken wat langer geduurd, maar het resultaat mag er zijn. In januari werd het smeedwerk van de brug gedemonteerd om in een atelier vakkundig hersteld te worden. In mei volgden dan de werken aan het metselwerk, de beton en de leuningen ter plaatse. De brug is verstevigd en kreeg ook een nieuw brugdek. Het smeedwerk werd geschilderd in dezelfde kleur als de balustrade van het landhuis.” 

 “De voorbije maanden zochten heel wat inwoners de natuur op dichtbij huis. We zijn dan ook verheugd dat het park van Hof ter Borght steeds aantrekkelijker wordt dankzij onze inspanningen. We zullen dit werk samen met Kempens Landschap verder zetten in de toekomst.” besluit Geert Daems, burgemeester van Hulshout.

Boexstaens Optiek

U wil toch ook het beste voor uw ogen? Bij Boexstaens Optiek kan je terecht vooreen uitgebreide keuze brillen, zonnebrillen en kinderbrillen maar ook voor lenzen.

lees meer

Guy Mariën

Guy Mariën is gespecialiseerd in elektriciteit, verlichting en domotica en daarom ook de ideale partner wanneer u nood heeft aan deskundig lichtadvies. In de toonzaal vind je de meest gerenommeerde merken.

lees meer

Radio Christina

Al sinds 1980 is Christina een vaste waarde in het regionale radiolandschap en dat door een leuke mix van toffe muziek en nieuwtjes van dichtbij. Je kan Radio Christina nu ook online en digitaal beluisteren.

lees meer

Lekka Lekka

Lekkere ijsjes in verrassende, uitgebreide smaken.

lees meer

Speciale promoties Check het hier