Nieuws uit de regio

20-08-2020 - Hallaar

Actiecomité tegen de Averegtenpyloon

De bewoners uit de ruime omgeving van de Averegten (Boonmarkt, Avergtenlaan, Moleneinde) protesteren tegen de bouw van een GSM pyloon op het provinciaal groendomein “De Averegten”. Daar zou een gsm mast komen van 39 hoog, zoals die ook staan in andere provinciale domeinen als De Schorre en Het Zilvermeer. Zij hebben 4 verschillende argumenten om de bouw van pyloon af te keuren.

“Het is niet –zoals sommige persberichten suggereren- dat wij tegen GSM gebruik zijn, maar de juiste context mag wel uitgelegd worden” aldus Guy Schollaert, Ruben Vandille en Peter Claes van het buurtcomité. Ze twijfelen sterk aan de noodzaak van de pyloon: “Een test leert ons dat er voor geen van de operatoren een probleem is voor wandelaars of andere gebruikers in domein de Averegten. Ook de bewoners in de buurt hebben geen problemen met het bereik van hun GSM.” Ze erkennen wel dat sommige Telenet-abonnees problemen hebben binnenshuis, vooral in constructies waar veel ijzer is in verwerkt, zoals het Cultuurcentrum.

De actievoerders vinden het ook een bouwovertreding omdat het niet beantwoord aan het PRUP Averegten dat voorschrijft: “De architecturale vormgeving en het materiaalgebruik dienen in harmonie te zijn met de groene omgeving.”  “Daar waar de huizen maximaal 9 m hoog zijn, rijst hier plots vanuit het natuurgebied een 39m hoge zendmast op, en dit op zeer korte afstand van de omwonenden!”

Ook wat het gezondheidsaspect betreft, heeft het actiecomité vragen: “Het is ‘nog niet’ bewezen dat straling van GSM masten problemen kan geven, zeker ‘kleine straling’, maar bij heel sterke straling zijn er twijfels. Aangezien een dergelijke extra hoge pyloon op deze plaats extra vermogen zal moeten leveren om het doelgebied (woonkernen Hallaar en Heist) te kunnen bereiken, is er hier ook onnodig zeer sterke extra straling te verwachten.  Die straling komt dan direct in de richting van het kinderspeelplein (50m), WZC Ten Kerselaere (50m), skatepark, Chiro Hallaar en tennisclub.

Tenslotte is het buurtcomité ook niet te spreken dat ze niet op voorhand werden ingelicht en dat ze de bouw moesten vernemen via persatikels. De tegenstanders van de pyloon hebben een website opgericht waar ze een regelmatige update geven van hun acties: https://GSMMastAveregten.be

Zie ook vraag & antwoord van de Vlaamse Gemeenschap: https://omgeving.vlaanderen.be/veelgestelde-vragen-over-plaatsing-van-zendantennes#d

Radio Christina

Al sinds 1980 is Christina een vaste waarde in het regionale radiolandschap en dat door een leuke mix van toffe muziek en nieuwtjes van dichtbij. Je kan Radio Christina nu ook online en digitaal beluisteren.

lees meer

Café 't Pleintje

Bij Café 't Pleintje geniet je het hele jaar door van gezelligheid! Boven kan je ook een feestzaaltje huren, ideaal voor een verjaardagsfeestje, receptie of vergadering.

lees meer

Chris Scheirs

Op zoek naar iets lekkers om vanavond te eten of naar een smakelijk menu voor uw feest? Bij Chris Scheirs kan je dagelijks terecht voor kwalitatieve producten en ook voor de catering van uw feest bent u er aan het juiste adres.

lees meer

Marjel boetiek

Bij Marjel Boetiek in Westmeerbeek vind je elk seizoen opnieuw de meest stijlvolle dameskleding! Je kan er terecht voor de laatste nieuwe trends waarmee je zal stralen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier