Nieuws uit de regio

01-06-2020 - Hallaar

Boomvandalen in de Averegten?

Opmerkelijke wandelaars in het provinciaal domein Averegten merkten dat sommige bomen, vooral Amerikaanse eiken, rondom een zaagsnede met een kettingzaag hadden gekregen. Ook boomvandalen zoals recent in het natuurgebied De Liereman in de buurt van Turnhout? Dat bleek niet het geval, maar het is een bewuste ingreep van de bosheheerder, nadat er de voorbij winter ook al ongeveer 700 bomen werden gerooid.

“De snede met de zaag is een ingreep die “Ringen” noemt”, aldus boswachter Hans Limet.” De buitenste laag van de stam wordt onderbroken, zodat de boom geen neerwaartse sapstroom meer heeft en stilletjes aan zal afsterven. Dit heeft als voordeel dat het dode hout blijft staan, en nog nut zal hebben voor insecten, spechten en zwammen. Dit is enkel gedaan bij Amerikaanse eiken. Deze invasieve exoot wordt bestreden in De Averegten. De grote zaadbomen proberen we stilletjes aan te laten verdwijnen zodat onze inheemse bomen meer kansen krijgen. Amerikaanse eiken zorgen, net zoals de Moeraseik, voor een zware laag bladval, waardoor geen andere bomen, planten of struiken kans krijgen om te kiemen”.

Tegelijkertijd gaf de boswachter ook uitleg bij de grote open plek die in het midden van het bos werd gecreëerd door een volledige kaalslag: “Die open plek is er gekomen om hier terug een biotoop te creëren voor levendbarende hagedis en hazelworm. Hier zullen tevens veel licht en warmt minnende planten mee van profiteren. Ook insecten gaan hier massaal gebruik van maken. Deze plek is nu nog afgesloten omdat hier begin oktober nog geplagd gaat worden zodat de minerale bodem terug vrij komt, na jaren lang aangedikt geweest te zijn door bladval van moeraseiken. Deze bladeren verdichten de grond en zorgen ervoor dat andere planten geen kiemkansen krijgen.Eens alle plagwerken zijn uitgevoerd en de weg hersteld is, gaat deze wandelweg terug open.”

Bij plaggen wordt de bodem afgeschraapt voor 5 tot 10 cm en verwijder je al de vegetatie en het strooisel)

Zakenkantoor Gorris (AXA)

Zakenkantoor Gorris, uw AXA bank en kredietagent in Heist-op-den-Berg. Het dynamische team staat klaar voor al uw financiële vragen omtrent kredieten, beleggingen, erven, sparen, ... Wij willen dat de klanten zich 'thuis' voelen.

lees meer

Chris Scheirs

Op zoek naar iets lekkers om vanavond te eten of naar een smakelijk menu voor uw feest? Bij Chris Scheirs kan je dagelijks terecht voor kwalitatieve producten en ook voor de catering van uw feest bent u er aan het juiste adres.

lees meer

Bodystyling Heist-op-den-Berg

De Bodystyling®-methode: jouw garantie op een slank, fit en gezond leven. Je gaat voor blijvend gewichtsverlies, tonnen energie en een optimale gezondheid. Bij Bodystyling® stellen we voor jou een persoonlijk stappenplan op met een figuuranalyse, een oefenschema en voedingsadvies.

lees meer

Chong San

Chinees restaurant

lees meer

Speciale promoties Check het hier