Nieuws uit de regio

03-11-2018 - Heist-op-den-Berg

Heeft de nieuwe burgemeester wel geld voor zijn beloftes?

Wie ook de nieuwe burgemeester wordt: hij zal moeten roeien met de (financiële) riemen die hij heeft. In Heist blijkt dat nogal mee te vallen, zeker als men vergelijkt met de omliggende gemeenten.

Het Vlaamse gewest kijkt tegenwoordig strikt toe of de gemeenten niet buitensporig met hun centen omspringen. Elke gemeente moet op het einde van zijn meerjarenplanning uit de rode cijfers zijn. Belangrijk daarvoor is de ‘autofinancieringsmarge’: Hoeveel kan een bestuur nog extra investeren als de gewone dagelijkse werking in rekening is gebracht  en alle leningen zijn betaald zijn?

Voor Heist is er een autofinancieringsmarge in 2019 van 76 euro per inwoner, heeft De Standaard uitgerekend. Dat is redelijk hoog als men weet dat in Vlaanderen het gemiddelde slechts 46 euro. In de regio staat alleen Hulshout er beter voor met een marge van 79 euro per inwoner. In Putte (48 euro) en Berlaar (ook 48 euro) zit men ongeveer op het gemiddelde. Keerbergen (8 euro), Tremelo (10 euro) en Herenthout (14 euro) zitten in minder goede papieren. Als daar nog belangrijke uitgaven moeten gerealiseerd worden, zit er niets anders op dan de belastingen te verhogen of vaste uitgavenposten stevig te verminderen. Een uitgavepost waar weinig marge in zit en die steeds zwaarder begint te wegen op het gemeentebudget, zijn de uitgaven voor de pensioenen van de vast benoemde ambtenaren.

Woondecor

Staat u voor een renovatie of nieuwbouw? In de 1000 m² toonzaal van Woondecor vind je een zeer ruime keuze parket, laminaat, kurkvloeren, vinyl, inbouwkasten, binnendeuren, trappen, plafonds, zonwering, ...

lees meer

Marjel boetiek

Bij Marjel Boetiek in Westmeerbeek vind je elk seizoen opnieuw de meest stijlvolle dameskleding! Je kan er terecht voor de laatste nieuwe trends waarmee je zal stralen.

lees meer

Chong San

Bij Chong San, in het hartje van Heist-op-den-Berg, ontdekt u de veelzijdige Chinese keuken. U kan er gaan eten maar kan er ook gerechten afhalen om thuis op te smullen.

lees meer

Decomundo

Decomundo is de specialist in het realiseren van je interieur en het bemeubelen van je terras.

lees meer

Speciale promoties Check het hier