Nieuws uit de regio

03-11-2018 - Heist-op-den-Berg

Heeft de nieuwe burgemeester wel geld voor zijn beloftes?

Wie ook de nieuwe burgemeester wordt: hij zal moeten roeien met de (financiële) riemen die hij heeft. In Heist blijkt dat nogal mee te vallen, zeker als men vergelijkt met de omliggende gemeenten.

Het Vlaamse gewest kijkt tegenwoordig strikt toe of de gemeenten niet buitensporig met hun centen omspringen. Elke gemeente moet op het einde van zijn meerjarenplanning uit de rode cijfers zijn. Belangrijk daarvoor is de ‘autofinancieringsmarge’: Hoeveel kan een bestuur nog extra investeren als de gewone dagelijkse werking in rekening is gebracht  en alle leningen zijn betaald zijn?

Voor Heist is er een autofinancieringsmarge in 2019 van 76 euro per inwoner, heeft De Standaard uitgerekend. Dat is redelijk hoog als men weet dat in Vlaanderen het gemiddelde slechts 46 euro. In de regio staat alleen Hulshout er beter voor met een marge van 79 euro per inwoner. In Putte (48 euro) en Berlaar (ook 48 euro) zit men ongeveer op het gemiddelde. Keerbergen (8 euro), Tremelo (10 euro) en Herenthout (14 euro) zitten in minder goede papieren. Als daar nog belangrijke uitgaven moeten gerealiseerd worden, zit er niets anders op dan de belastingen te verhogen of vaste uitgavenposten stevig te verminderen. Een uitgavepost waar weinig marge in zit en die steeds zwaarder begint te wegen op het gemeentebudget, zijn de uitgaven voor de pensioenen van de vast benoemde ambtenaren.

Piampiani

In de Bergstraat kan je bij Piampiani terecht voor een enorme collectie trendy schoenen voor dames en heren. Je vindt er ook heel wat handtassen die je met je nieuwe paar schoenen kan combineren.

lees meer

Tuinrama

Om je tuin en terras gezellig en comfortabel in te richten heeft Tuinrama alles in huis. Je geniet er naast een ruime keuze aan tuinmeubelen, -accessoires en barbecues van een persoonlijke aanpak en uitstekend advies.

lees meer

De Cavalerie

In de loungy eet- en drankgelegenheid De Cavalerie kan je terecht voor een drankje, een snelle hap of uitgebreide maaltijd met zicht op het domein of de pistes van de manege. Op het terras is het leuk vertoeven in de zomer maar je geniet er ook van het eerste lentezonnetje of de nazomerzon.

lees meer

Bosmans Slaapcomfort Center

Wie goed slaapt is gezonder, energieker en opgewekter. Bij Bosmans Slaapcomfort vind je een enorm aanbod slaapsystemen, hoofdkussens, dekbedden en bedtextiel.

lees meer

Speciale promoties Check het hier