Nieuws uit de regio

20-02-2018 - Berlaar

Bomen Rameyendreef krijgen snoeionderhoud

Na onderzoek door een boomverzorger bleek dat de indrukwekkende Rameyendreef, die Gestel met Itegem verbindt, heel wat bomen met achterstallig beheer huisvest. Aangezien de historische dreef een belangrijke fiets- en wandelroute vormt, besloten Regionaal Landschap Rivierenland en de gemeenten Berlaar en Heist-op-den-Berg een beheerplan op te stellen en een eerste vakkundig snoeionderhoud in te plannen. De werken zijn gisteren gestart en zullen drie weken duren. Tijdens deze periode zal de dreef niet toegankelijk zijn voor passanten of automobilisten.

De Rameyendreef is 700 meter lang en telt 127 bomen, waarvan ongeveer de helft moeraseiken en een derde zomereiken. Daarnaast staan er ook lindes, een oude knoteik, beuken en acacia’s in. De meeste bomen verkeren in goede gezondheid. Bij meer dan de helft van de bomen is er wel een verhoogd risico omwille van dood hout, zware takken, bermbeschadiging en holtevorming. Gelukkig kunnen deze risico’s door middel van een juist snoeionderhoud verholpen worden. Tien bomen die geen toekomst meer hebben, worden geveld. Charlotte De Wit, medewerker landschapszorg van Regionaal Landschap Rivierenland vindt de diversiteit aan boomsoorten en leeftijdsklassen een groot voordeel omdat de dreef hierdoor minder gevoelig is voor plagen, de lokale soortenrijkdom er wel bij vaart, bomen makkelijker vervangen kunnen worden en de landschapswaarde erg hoog is.

De dreef, die deel uitmaakt van wandelnetwerk Kempense Netevallei, is ook erfgoedkundig erg waardevol. Ze ligt immers in het verlengde van de beschermde dorpskern van Gestel middenin de prachtige vallei van de Grote Nete. Bovendien leidt ze wandelaars en fietsers voorbij de mooie kapel ‘Onze-Lieve-Vrouw Troost der Bedrukten’, langs de prachtige waterburcht ‘Hof van Rameyen’ richting het landelijke Itegem. De Wit voegt er nog aan toe dat landschapsherstel langsheen recreatieve routes uiterst zinvol is omdat het ons lokale erfgoed in de kijker zet en iedereen de kans geeft om er mee van te genieten.

Brilcenter

Naast een ruim gamma optische brillen, zonnebrillen of sportbrillen van allerlei kwaliteitsmerken is Brilcenter ook gespecialiseerd in contactlenzen.

lees meer

KN Light

KN Light is gespecialiseerd in elektriciteit, verlichting en domotica en daarom ook de ideale partner wanneer u nood heeft aan deskundig lichtadvies. In de toonzaal vind je de meest gerenommeerde merken. Nu ook installateur van zonnepanelen.

lees meer

La Cita

La Cita bevindt zich in het hartje van de Bergstraat. Met enkele troeven zoals het gebruik van verse producten, een vriendelijke service, een gezellig terras en een warme sfeer wil La Cita het verschil maken.

lees meer

Conny Schoenmode

Bij Conny Schoenen vind je leuke dames- & herenschoenen van een groot aanbod merken om een statement te maken met je voeten. Wist je dat je er ook een ruime keuze schoenen voor steunzolen vindt?  

lees meer

Speciale promoties Check het hier