Nieuws uit de regio

13-11-2018 - Schriek

Vergeten Schriekse helden

De voorbije periode werden op vele plaatsen de mensen herdacht die 100 jaar geleden hun vaderland dienden tijdens WOI. Erik Ceuppens en Marc Lambaerts hebben ontdekt dat op het monument der gesneuvelden in Schriek verschillende namen ontbreken.

Beide Schriekse amateurgeschiedkundigen zijn in de oude militaire archieven gedoken in Brussel en in Evere en vonden 144 Schriekenaren die tijdens de periode 14-18 op een of andere manier gediend hebben in het Belgisch leger. “Ze hebben daarom niet allemaal 4 jaar aan de IJzer gezeten”, weten beide historici. “Sommigen raakten gewond tijdens de veldtocht en moesten revalideren in Engeland of werden afgekeurd voor de dienst. Anderen werden gevangen genomen en moesten vier jaar lang werken voor de oorlogsindustrie in Duitsland en maakten daar ook vreselijke gruwel mee. Ook in de vluchtelingenkampen in Nederland werd veel geleden. Toch hebben die mensen veel minder erkenning gekregen, uitgedrukt in eretekens en medailles. Meer decoraties betekende in de periode na de oorlog ook meer pensioen, zodat die mensen ook materieel op minder erkenning konden rekenen.”

Het Schriekse monument der gesneuvelden van WOI werd opgericht in 1929, maar daar werden ook een aantal namen van Schriekenaren vergeten. Zo hebben Lambaerts en Ceuppens een gesneuvelde Schriekse soldaat ontdekt, wiens weduwe later hertrouwde  en elders ging wonen en daarom niet vermeld werd. Er zijn zelfs een aantal oudstrijders waarvan de nakomelingen niet weten dat hun overgrootvader zwaar heeft geleden tijdens WOI. Vele verhalen van weggevoerden naar Duitsland werden nooit schriftelijk vast gelegd en zijn daardoor verloren gegaan voor het nageslacht.

Van elk militair die in Schriek werd geboren, gewoond heeft of overleden is, hebben Lambaerts en Ceuppens het verhaal opgezocht via de militaire archieven: in welk regiment heeft hij gediend, waar en hoe is hij overleden, waar is hij begraven? Deze informatie hebben ze in een mooi naslagwerk gegoten waar ze 2 jaar aan gewerkt hebben. In de parochiekerk van Schriek aan de Leo Kempenaersstraat is er op 17 en 18 november, telkens van 13 tot 17 u een tentoonstelling over de ‘vergeten Schriekse helden’ met een beknopte fiche van elk van de 144 Schriekenaren, aangevuld met voorbeelden van onderscheidingen en in Schriek gevonden objecten uit WOI. Toegang gratis. Daar kan ook het boek ‘Vergeten helden van Schriek en Grootlo uit WOI’ aangeschaft worden.

Bizzar

Bizzar biedt je de mooiste collecties kinderkleding. Je vindt er de leukste stukjes voor je oogappel van 0 tot 14 jaar binnen een trendy en kleurrijke shopomgeving.

lees meer

La Cita

La Cita bevindt zich in het hartje van de Bergstraat. Met enkele troeven zoals het gebruik van verse producten, een vriendelijke service, een gezellig terras en een warme sfeer wil La Cita het verschil maken.

lees meer

Gysemans Bedding

Gysemans Bedding gaat voor het allerbeste slaapcomfort en kiest daarom als een van de weinige beddenzaken exclusief voor het unieke Duitse merk Schramm waar traditie en innovatie hand in hand gaan.

lees meer

Zakenkantoor De Bie

Een ongeluk komt nooit gelegen maar vormt helaas een vast onderdeel van het dagelijks leven. Een goede verzekering is daarbij een zaak, maar wat als daar ook nog een uitstekende service bij kwam?

lees meer

Speciale promoties Check het hier